Is uw onderrug sterk gekromd en steekt uw buik zichtbaar naar voren uit? Dan kan er sprake zijn van een hyperlordose, in de volksmond ook 'holle rug' genoemd. Bij een verkeerde houding treedt de pijn in het begin enkel punctueel op door spanningen van de rugspieren.
Op het moment dat deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. Een sterke holle rug zien we bijvoorbeeld vaak bij mensen met zwakke buikspieren, of tijdens zwangerschap. Lage rugpijn is vervelend, maar wordt meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Óók niet als de pijn erg is.
Door een relatief dik kussen onder de knieën te plaatsen wordt de holle stand minder en wordt de spanning in de rug ook verminderd. Een zacht matras of matras-topper (een extra laag bovenop het gewone matras) kan hier ook voor zorgen. Dat een hard matras het beste zou werken tegen rugklachten is niet juist.
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Wat te doen bij een holle rug? Net als scoliose en hyperkyfose kan hyperlordose rugpijn veroorzaken. Meestal kun je dit zelf al goed oplossen door middel van oefeningen, het verbeteren van je lichaamshouding en afvallen bij eventueel overgewicht.
Door regelmatig te trainen en oefeningen te doen met losse gewichten, wordt je lichaam regelmatig uitgedaagd om die goede houding te handhaven.
Verkeerde slaaphouding
Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed. Als mensen toch op de buik slapen, dan kan een dik kussen onder de buik helpen om de holle stand van de rug wat te verminderen.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Feit is dat bankdrukken met een holle rug (back arch) je een mechanisch voordeel geeft en dat je er je bewegingsbereik (range of motion, of ROM) mee verkleint. Je hoeft het gewicht immers over een minder grote afstand te verplaatsen, wat een herhaling in feite makkelijker maakt.
Oefening 2: Planken
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.
Soms is er ook pijn. Oefentherapie helpt om de pijn te verminderen en de houding zoveel mogelijk te verbeteren. In ernstige gevallen kan het dragen van een korset nodig zijn. In zeldzame gevallen is een operatie nodig.
Ga met gestrekte benen op je rug op de grond liggen. Trek in een rustige beweging zo ver mogelijk één knie op richting je borst en houd dit een paar tellen vast. Strek de knie in een rustige beweging weer en doe hetzelfde met het andere been. Herhaal dit vervolgens tien keer.
6 buikspieroefeningen waarbij de rug niet belast wordt: sit-up (crunch), double leg lift, brug, de fiets, de plank, en de zijdelingse lichaamslift.
Een lordose is een natuurlijke kromming van de wervelkolom in voorachterwaartse richting. Bij een lordose is de bolle kant van de wervelkolom naar voren gericht. Lordoses vinden we in de cervicale en de lumbale wervelkolom. Bij een sterke lordose in het lendegebied spreken we van een 'holle rug'.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De holle lage rug gaat over naar lichte bolling van de bovenrug om naar de nek toe terug een holle vorm te maken. Ook mensen met een afwijkende wervelkolom worden best in hun natuurlijke kromming ondersteund. Voor de echte buikslaper is een harde matras best comfortabel. Er is niet echt zonering nodig.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Tijdens het slapen, herstellen de tussenwervelschijven zich. Belangrijk dus om je wervelkolom dan zo goed mogelijk te ontlasten door een goede slaaphouding aan te nemen op een goed ondersteunend matras en zo chronische rugklachten te voorkomen.
Planken is een goede fitnessoefening om je houding te verbeteren. Maar ook je buikspieren worden flink aan het werk gezet. Met goed getrainde buik- en rugspieren wordt het aannemen van een goede houding een stuk makkelijker. Ga op je buik liggen en zet je onderarmen op de grond.
Er wordt vaak gedacht dat rugbraces de spieren verslappen. Het omgekeerde is de werkelijkheid, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Rugbraces hebben een toegevoegde waarde binnen de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.