Wat is indeplaatsstelling? Indeplaatsstelling betekent dat bij bedrijfsovername de nieuwe eigenaar de plaats van de oude eigenaar mag innemen in de huurovereenkomst. De huurovereenkomst loopt door met dezelfde voorwaarden en afspraken. Bijvoorbeeld afspraken over de huurprijs en de huurtermijn.
Wat is een indeplaatsstelling? Bij indeplaatsstelling neemt de nieuwe eigenaar van de onderneming de plaats van de oude eigenaar in het bestaande huurcontract in. De nieuwe eigenaar neemt daarmee het lopende huurcontract over van de huurder, inclusief alle daaraan verbonden rechten en plichten.
Wat kost indeplaatsstelling en wie betaalt deze kosten? Verhuurders laten soms in het huurcontract vastleggen dat de huurder die indeplaatsstelling wenst de daaraan verbonden kosten moet betalen. Doorgaans wordt dan een bedrag aan administratiekosten in rekening gebracht door de verhuurder aan de huurder.
Kunt u als verhuurder zo maar iemand weigeren? In principe heeft de verhuurder de vrijheid om wel of niet in te stemmen. Toch is het zo dat wanneer een verhuurder de toestemming voor contractovername weigert, hij wel een onderbouwd bezwaar moet hebben tegen de overnamekandidaat.
Stopt de huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de verhuurder? Bijvoorbeeld doordat de hoofdhuurder overlijdt of na scheiding? Dan kunt u de huur overnemen. U moet dan wel als medehuurder aan de verhuurder melden dat u de huurovereenkomst overneemt.
U heeft allebei recht op de huurwoning bij echtscheiding. Het maakt niet uit op welke naam het huurcontract staat. Door het huwelijk of geregistreerd partnerschap werd de ander namelijk automatisch wettelijk medehuurder. U moet daarom samen afspreken wie in de huurwoning blijft wonen.
De regel is dat een kind uw huurwoning niet kan overnemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een kind huurder blijven. Om te beginnen moet hij dan al in dit huurhuis wonen als u overlijdt. Ook moet u samen een gemeenschappelijke huishouding hebben.
Strikt genomen mag je de huurwoning niet betreden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de huurder. Dat komt omdat je als verhuurder aan de huurder het 'rustig en ongestoord genot' van de woning moet gunnen. Dat is onder meer het geval voor dringende herstellingen.
U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders. De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.
Iedere woningzoekende heeft recht op een huurwoning. Maar een woningcorporatie mág een huurcontract weigeren. Zelfs als de woningzoekende ziek is en door die ziekte overlast bezorgt. Dat is geen discriminatie, zo blijkt uit een recente uitspraak.
De rechter kan uw vraag om een zogeheten 'indeplaatsstelling' alleen toewijzen als u een 'zwaarwichtig belang' bij de woningruil heeft. Enkele voorbeelden zijn dichter bij het werk of familie willen wonen, naar een grotere woning willen in verband met gezinsuitbreiding of een medische reden.
De ruilwoning is passend voor de leeftijdsgrens. U bewoont de ruilwoning minimaal één jaar. Woningruil binnen 1 jaar na huuringangsdatum in niet toegestaan. Huurverleden: de kandidaat mag geen huurachterstand hebben (hiervoor heeft u een verhuurdersverklaring van uw huidige woningbouwcorporatie nodig).
De overdracht van huur is de overeenkomst waarbij de huurder zijn huurovereenkomst overdraagt aan een andere persoon (de overnemer) die de rechtstreekse huurder wordt van de verhuurder.
In het geval van schade geldt hier de regel: normale huurslijtage is niet ten laste van de huurder, de andere schade wel. Een verouderd scharnier ten gevolge van normale slijtage en ouderdom zal bijvoorbeeld ten laste zijn van de verhuurder.
In principe moeten corporaties vanaf 1 januari 2022 92,5% van de woningen toewijzen aan de doelgroep. Dat zijn dus eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met 40.765 euro (prijspeil 2022) en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met 45.014 euro (prijspeil 2022). Corporaties mogen 7,5% vrij toewijzen.
Als u voldoet aan bepaalde inkomensgrenzen, minimum 18 jaar bent en geen andere woning bezit, dan kunt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van een Sociale Huisvestingsmaatschappij.
Sinds 1 juli 2016 mogen woningen volgens de wet worden verhuurd aan bepaalde doelgroepen. Denk aan woningen voor studenten (met een campuscontract), voor starters, gehandicapten, ouderen of grote gezinnen. Ook expats zijn zo'n doelgroep, waardoor een verhuurder dit als eis mag stellen.
De verhuurder heeft immers bezoekrecht, hetgeen betekent dat hij, in samenspraak met de huurder, bijvoorbeeld één keer per jaar mag langskomen om te zien of de verhuurder zijn verplichtingen nakomt. Concreet betekent dit dat de huurder het pand moet onderhouden als een goede huisvader.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Er is één uitzondering.
Een medebewoner is iemand die bij u in huis woont. Dit kan uw kind zijn, maar ook uw partner, een familielid of een kennis. Een medehuurder heeft rechten en plichten ten aanzien van de huurovereenkomst.
Kinderen komen niet in aanmerking voor medehuurderschap, aangezien ze vroeg of laat op zichzelf gaan wonen. Zij hebben daarom geen gemeenschappelijke duurzame huishouding met hun ouders. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een inwonend kind medehuurder worden.
Ze moeten onderling overeenkomen wie blijft en wie vertrekt. Raken ze daar niet uit, dan hakt de rechter de knoop door. Bovendien moeten ze afspraken maken met de verhuurder over het huurcontract. Zolang daar geen akkoord over is met de verhuurder, blijven beide partners verantwoordelijk om de huurprijs te betalen.
Hiervoor moet u eerst een melding onjuiste inschrijving doen. Naar aanleiding van uw melding start de gemeente een adresonderzoek. Het onderzoek kan een aantal maanden duren. Na het onderzoek wordt deze persoon ingeschreven op een nieuw adres of uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP).