De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Cellenbeton (bijvoorbeeld YTONG) heeft een lage druksterkte en is erg poreus. Als je hier iets aan wil bevestigen, kun je het beste speciale pluggen, zoals de cellenbetonankers of de frame ankers gebruiken.
De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
In Nederland is het gebruik van cellenbetonblokken als dragend bouwmateriaal nog niet zo bekend. Wel wordt cellenbeton vaak gebruikt als niet-dragende binnenwand. Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer.
Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
Het verschil tussen het metselen met gasbeton of cellenbeton en het metselen met gewone betonblokken of bakstenen is dat u gasbetonblokken moet lijmen en geen metselmortel dient te gebruiken. Er wordt met het bouwen met gasbeton alleen mortel gebruikt voor de eerste laag blokken, de zogenaamde kimlaag.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
Cellenbeton of gasbeton is een betonsoort die gekenmerkt wordt door zijn lage dichtheid en sterk isolerend vermogen. Door het toevoegen van een gasvormende toeslag ontstaat een poreus en isolerend materiaal.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Voor gasbeton kun je gewoon een steen-of betonboor gebruiken. Sommige doe-het-zelvers gebruiken metaalboren voor het boren van gaten in gasbeton. Dit werkt op zich wel, maar ik ben er toch geen voorstander van. De snijkanten van metaalboren zullen op den duur bot worden.
Gasbetonschroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat je ze gebruikt voor gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton. Deze schroeven kun je zowel met als zonder voorboren monteren. Kies je ervoor om wel voor te boren, dan krijg je een spanningsvrije montage.
De blokken cellenbeton zijn lichter, vorstbestendig en hebben zowel een toepassing binnen als buiten. De kalkzandsteenblokken zijn goedkoper dan de blokken van cellenbeton en kunnen gemetseld worden, terwijl de cellenbetonblokken een stuk duurder zijn en verlijmd worden.
Je kunt het gedeelte wat uitsteekt vlak schaven met een gips schaaf. De andere kant kun je met wat tegel lijm vlek zetten. Wel eerst even voorstrijken voordat je de tegel lijm er op zet, en voordat je gaat tegelen.
Cellenbeton, ook wel bekend als gasbeton of Ytong (merk), is een akoestisch en thermisch isolerend bouwmateriaal dat gemaakt wordt van een samenstelling van kalk, cement, kwartszand, water en beetje aluminiumpoeder.
Levensduur. Ik vermoed dat cellenbeton even lang mee gaat als als baksteen, zolang het cellenbeton niet nat kan worden. Dus zorg voor een goedevochtkering onderaan, goede waterdichte bezetting of gevelsteen buiten,… Dit geldt ook bij traditioneel bouwen, maar cellenbeton is een beetje een spons.
Gebruik voor het zagen van cellenbetonblokken en speciale cellenbetonzaag. Deze heeft een grove vertanding die ook nog eens gehard zijn. Koop voor je reciprozaag speciale cellenbeton zaagbladen. Een oude houtzaag kan ook maar deze slijt zeer snel.
Als u een wand gaat plaatsen moet deze verankerd worden met aangrenzende wanden. Dit zorgt voor meer stabiliteit en draagkracht van de Cellenbeton muur. Zonder deze ankers zou de Cellenbeton wand los staan, waardoor de wand kan gaan scheuren of zelfs omvallen. Dit kunt u doen met Veerankers of wandankers dilaterend.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
Vergeleken met gipsplaat ben je met gasbetonblokken langer bezig om de wand netjes af te werken, door het grote aantal voegen. Een voordeel van gasbeton is dan weer het makkelijkere transport.
Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
Ytongblokken zijn blokken gemaakt van cellenbeton/gasbeton. Het is een duurzaam product, bestaande uit zand, kalk en water. Het materiaal is licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Tegelijkertijd zijn de gasbetonblokken sterk genoeg om zowel in een dragende als niet-dragende constructie te dienen.
De volumieke massa van droog cellenbeton varieert van 300 tot 800 kg/m3 (normaal beton tot ca. 2400 kg/m3) met een druksterkte van 2 tot 6 N/mm2. In bepaalde gevallen dient Murfor voegwapening aangebracht te worden, bijvoorbeeld bij vloer en plafond.