Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Meestal bevat het desbetreffende materiaal poriën waarin de trillende lucht wrijving ondervindt. Wol, steenwol en synthetische wol zijn bekende voorbeelden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de energie van het invallende geluid dezelfde waarde heeft als de som van reflectie, transmissie en absorptie.
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Bij geluidsabsorptie wordt geluidsenergie in warmte omgezet. De geluidsgolven vervormen het materiaal, waardoor het geluid als het ware in het materiaal verdwijnt. Het vervormen van het materiaal kost energie. Afhankelijk van het soort materiaal zal de energie gedeeltelijk worden weerkaatst.
Reflectie van geluid | weerkaatsing
Zowel de bal als het geluid stuiteren terug de ruimte in en vervolgen hun weg. Materialen die goed geluid reflecteren zijn hard/dicht van structuur, zwaar/groot soortelijk gewicht.
Hoeveel harde en gladde oppervlakken zie je? Grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren weerkaatsen het geluid. Dit zorgt ervoor dat je ruimte hol klinkt. Zachte materialen absorberen het geluid en verminderd je akoestisch probleem.
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt.
Voor het beste effect is het bij geluiddempende gordijnen belangrijk dat het gordijn het volledige raam bedekt. Een extra voering toevoegen is nog beter. Hoe dikker de stof, hoe meer het geluid gedempt wordt. Zo maak je jouw kamer zo geluidsdicht mogelijk met geluidswerende gordijnen.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Gordijnen zonder "echte" stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Hierdoor kom je voor de beste geluidsisolatie uit op (gevoerde) overgordijnen.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.
Hoe op te lossen? Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim, omdat deze materialen voldoen aan de volgende 2 criteria: ze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen.
Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid. In sommige uitzonderlijke gevallen is dit niet voldoende. Dan kan je beroep doen op speciaal geluidsabsorberend glas met dikkere glasplaten en edelgas in de holte tussen de ruiten.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn. Des te meer lagen tussen het glas en de ruimte, des te minder galm.