Apeldoorn is een fijne Gezinsstad waar je lekker kunt wonen, werken, leren, opgroeien en oud worden. Gezinnen zijn belangrijk, ze zijn een motor voor de gemeente. Door te investeren in gezinnen en kinderen investeren we in onze eigen toekomst.
Apeldoorn is – letterlijk – een heel groene gemeente. Die naam hebben we natuurlijk te danken aan onze ligging aan de rand van de Veluwe, maar ook binnen de stadsgrenzen is het een groene bedoening. We hebben vele prachtige stadsparken en ook in de stad staan veel bomen. En het wordt alleen maar groener.
Apeldoorn is zeker een bezoek waard. Naast topattracties als de Apenheul, Paleis het Loo en kinderpretpark Julianatoren heeft deze levendige stad meer te bieden. In Apeldoorn met zijn historische binnenstad en mooie stadsparken kun je terecht voor eindeloos winkelen, architectuur en cultuur.
Apeldoorn is vooral bekend door de reclames van Centraal Beheer ("even Apeldoorn bellen") en door attracties als Apenheul, Julianatoren en Paleis Het Loo. Verder is Apeldoorn het stedelijk middelpunt van Nederlands grootste aaneengesloten bos- en natuurgebied, de Veluwe.
Inmiddels is Apeldoorn de elfde gemeente van Nederland met een complete stad en karakteristieke dorpen en buurtschappen. Samen goed voor meer dan 165.000 inwoners en 100.000 arbeidsplaatsen.
Inkomsten van gemeente Apeldoorn
Gemeenten ontvangen langs allerlei kanten geld, maar de belangrijkste inkomstenbron is het Rijk. Daar komt in Apeldoorn 68,8 procent van de inkomsten vandaan. De grootste bijdrage van het Rijk komt via het gemeentefonds.
Als kaaskop en trotse Apeldoorner móet je wel blij worden van Apeldoorns Roem. Versierd met prachtfoto's (van onder meer de muziektent in het Oranjepark en de Apenheul) èn het Apeldoornse wapen, heb je hier eetbaar goud in handen!
Apeldoorn zit vol met gezellige bars, pubs, muziekpodia voor een gezellig avondje uit. Maar je kan er ook bowlen, lasergamen of bezoek eens het theater of pak een filmpje in de bioscoop.
Apeldoorn, 11e stad van Nederland qua inwoners
Met ruim 164.000 inwoners en staat het op nummer 11 op de ranglijst van de grote gemeenten in Nederland. De stad is qua inwoners groter dan bijvoorbeeld Arnhem of Maastricht.
Bezoek dan eens de speelweide in Park Berg en Bos met een waterspeelplaats, hout om hutten te bouwen of om echte everzwijnen te spotten. Dieren kun je ook gratis bezoeken op Kinderboerderij de Maten of Kinderboerderij Laag Buurlo. Een leuk uitstapje is ook de wandeling naar de Schaapskooi in Hoog Buurlo.
De Hoofdstraat is de thuisbasis van vele bekende landelijke en internationale winkelketens zoals Zara, H&M, Jack&Jones en Rituals. Daarnaast vind je hier ook speciaalzaken zoals mannenmodezaak Capital, De Nootzaak en schoenenwinkel Rethmeier-Bally.
uitspraak (info / uitleg); Veluws: Apeldoorne) is een gemeente op de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland. De hoofdplaats van de gemeente is de gelijknamige stad. De gemeente telt 165.648 inwoners en is hiermee qua inwonertal de elfde gemeente van Nederland.
Het aantal inwoners in de gemeente Apeldoorn is met 14.696 personen gestegen van 150.915 in 1996 tot 165.611 in 2022 (dat is 10%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Apeldoorn is ontstaan aan de rand van het hoge middendeel van de Veluwe, een gebied dat in de vroege middeleeuwen geschikt was voor landbouw. De grond was licht genoeg om te bewerken en er was voldoende water aanwezig. Het eerste deel van de naam komt van de vroegmiddeleeuwse term 'apa', dat 'water' betekent.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
De dorpen rondom Apeldoorn
Hoog Soeren, Hoenderloo, Loenen, Oosterhuizen, Lieren, Beekbergen, Klarenbeek, Beemte-Broekland, Wenum-Wieselund Uddel: alle dorpen in de gemeente hebben cultureel gezien hun eigen dynamiek.
In de woonplaats Apeldoorn zijn in totaal 14.473 bedrijfsvestigingen* geregistreerd (gegevens voor 2021).