Vandaag de dag worden dergelijke logo's veelal transparant gemaakt zodat het geen probleem meer vormt. Tevens zijn veel plasmaschermen uitgerust met technieken om inbranden te voorkomen. Bij LCD en LED tv's is het fenomeen 'permanent inbranden' niet van belang.
Voordelen van IPS:
Relatief goedkoop en makkelijk te produceren. Uitstekende kleurnauwkeurigheid. Geen last van inbranden.
Vooral bij AMOLED-schermen valt inbranding, als het gebeurt, op. Een AMOLED-scherm is herkenbaar doordat de pixels als het ware zelf licht geven, in tegenstelling tot schermen waar verlicht wordt met een LED vanaf de zijkant.
Als het logo van een tv zender lang in beeld is geweest, kan het zijn dat je een schim van het logo ziet als je naar een andere zender schakelt. Dit verschijnsel heet inbranden. Volgens LG hebben OLED tv's hier geen last van, mits je niet vele uren tot dagen hetzelfde statische beeld op het scherm toont.
Het AMOLED-scherm is namelijk voorzien van 'thin film transistors'. Dit zijn minuscule metaaldeeltjes die razendsnel elektriciteit geleiden. Hierdoor verdeelt de stroom zich een stuk sneller over het beeldscherm dan bij OLED-technologie. Daarbij is het beeld vele malen scherper en intenser.
Simpel gezegd zorgt een IPS display voor een betere kleurweergave, een hoger contrast en wijdere kijkhoeken dan een standaard LCD display. Zwart moet zwarter zijn, kleuren moeten rijker zijn en alles moet beter zichtbaar zijn (zonder dramatisch verlies van contrast) vanuit verschillende hoeken.
VA-schermen hebben betere kleuren en kijkhoeken dan TN-schermen, maar ze zijn minder goed dan bij een scherm met IPS-technologie. Het voordeel van een VA-scherm is het contrast. Dit is vooral handig als je veel series en films kijkt. Het verschil tussen licht en donker is op dit type scherm heel goed te zien.
Na LCD en LED TV introduceerde Samsung in 2017 een nieuwe techniek: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is Samsungs tegenhanger van OLED. Het beeldscherm is voorzien van een laag nanokristallen, die dankzij de invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg.
In principe gaat een LCD-scherm langer mee dan een plasma scherm. Echter, rond het moment dat een plasma scherm theoretisch aan vervanging toe is (na ca. 25.000 uur gebruik), is ook de levensduur van de lampen die in een LCD televisie zitten ten einde.
Kies voor 'Restbeelden verwijderen'. Klik op 'Bevestigen'. De tv schakelt zichzelf uit zodra je op 'Bevestigen' klikt. Dit proces kan ruim een uur duren.
De functie Panel Refresh (Schermvernieuwing) is beschikbaar voor modellen met een Organic EL (OLED)-scherm en wordt gebruikt om beeldretentie te voorkomen. Panel Refresh (Schermvernieuwing) past om de uniformiteit van het tv-scherm aan nadat het gedurende een langere periode heeft aangestaan.
Een OLED tv is in minder formaten te verkrijgen, heeft geen mogelijkheid tot statische beelden en kost meer dan een LED in hetzelfde formaat. De OLED techniek kost meer energie, waardoor je energieverbruik omhoog gaat. Een OLED televisie scherm weerspiegelt meer door glazen versteviging aan de voorzijde.
Beeldretentie (ook wel 'beeldschaduwen' of 'inbranden' genoemd) vindt plaats als een afbeelding voor langere tijd vast op het scherm blijft staan waardoor het scherm het beeld niet volledig kan vervangen. Een 'beeldschaduw' of vage versie van het beeld blijft achter op het scherm.
Vermoedelijk wil Samsung voorkomen dat het lcd-tv's met lage marges moet verkopen terwijl zijn eigen QD-oled-tv's er nog niet zijn, en gaat het daarom LG Display-panelen op basis van witte oleds afnemen.
Voor echte gamers: het TN-paneel. Twisted nematic, oftewel TN, is het oudste lcd-paneel type. Het is een prima keuze voor iedereen met een klein budget, want TN-panelen zijn in het algemeen goedkoper dan IPS- en VA-schermen. TN-panelen vallen vooral bij gamers goed in de smaak.
Het IPS-paneel is de beste allrounder dankzij een goed bereik aan kleuren en bredere kijkhoek. Deze kwaliteit geeft het scherm dan ook wel vaak een aardig prijskaartje mee. PLS-panelen zijn verwant aan de IPS-panelen, en hebben hogere helderheid, maar doorgaans ook lagere beeldverversing.
IPS-panelen hebben het hoogste kleurbereik. Dat betekent dat deze schermen de graphics van je games het meest natuurgetrouw weergeven. Een IPS scherm koppelt dat aan grote kijkhoeken, waardoor je ook scherp beeld houdt als je niet recht voor je gaming monitor zit.
Daar waar IPS, TN en VA panelen achtergrondverlichting gebruiken, geven de pixels op een OLED paneel zelf licht. Hierdoor past het scherm zelf de helderheid van de pixels aan voor de beste weergave. Kleuren, details en contrasten ogen veel levendiger dan op een paneel met lcd technieken.
Een full hd scherm heeft 1.920 x 1.080 = 2.073.600 pixels. Een groter aantal pixels zorgt voor een gedetailleerder beeld. Paneeltype: Een IPS paneel heeft een grote kijkhoek, betere kleurweergave en laat contrasten duidelijker zien. Een TN paneel heeft dit niet.
Wat is een IPS Monitor? (IPS Monitor Technologie) IPS-monitors of “In-Plane Switching” monitors maken gebruik van vloeibare kristallen die parallel zijn uitgelijnd voor het produceren van rijke kleuren. IPS schermen worden gedefinieerd door de verschuivende patronen van hun vloeibare kristallen.
Beide schermen geven een goede beeldweergave onder alle kijkhoeken. AMOLED schermen verbruiken tot slot een stuk minder energie dan LCD schermen maar zijn wel een stuk duurder dan LCD schermen. Doordat de AMOLED schermen een stuk minder energie gebruiken, gaat de batterij van je device ook langer mee.
Ook LCD schermen die in direct zonlicht staan kunnen beschadigen door de ultraviolette straling en warmte. Verder kijkt het ook gewoon brak, zeker met de spiegels van vandaag de dag.