Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne.
Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het 'exfolieert' de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken.
Salicylzuur maakt de bovenste laag (hoornlaag) van de huid zacht waardoor schilfers makkelijker loslaten. Salicylzuur met een sterkte tot 10% wordt gebruikt bij huidaandoeningen zoals droge huid, psoriasis en eczeem. Het wordt ook samen met andere medicijnen gebruikt in huidmiddelen.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
'Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de bekende pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
Puistjes, onzuiverheden en acne ontstaat wanneer dode huidcellen, overtollig talg en bacteriën de poriën verstoppen. Salicylzuur heeft het vermogen om diep in de poriën te penetreren en de dode huidcellen die de poriën verstoppen op te lossen. Dit helpt puistjes en onzuiverheden te verminderen.
Waarom? Omdat het Canadese huidverzorgingsmerk super doeltreffende producten aanbiedt die zéér betaalbaar zijn. 'Klinische producten met integriteit', staat er op de website te lezen. Voor hun efficiëntie en integriteit werden ze dan ook al meermaals beloond.
Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn. Soms duurt het een paar maanden.
Begin met alleen 's avonds en desgewenst op den duur ook 's ochtends. Belangrijk is om wel de huid goed te reinigen (zoals bijvoorbeeld Effaclar zuiverende reinigingsgel) zodat je verzorging met Salicylzuur (zoals bijvoorbeeld Effaclar Duo+) efficiënter kan werken.
In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.
Wat doet de stof salicylzuur in de huid? In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
Aantal behandelingen
Om een optimaal resultaat te verkrijgen zijn over het algemeen zes behandelingen nodig met oplopende sterktes. Tussen de behandelingen zit een rustperiode van twee weken. Na deze behandelingen is eens in de acht weken een onderhoudsbehandeling mogelijk.
Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Voor de één is 2 keer per dag exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen.
Een huidverzorgingsroutine is de basis van een gezonde huid. Volg 's ochtends en 's avonds de volgende 3 stappen voor een gezonde en mooie huid: reinigen, exfoliëren, voeden en beschermen. Dit is een essentiële routine die aan de behoeften van elk huidtype voldoet.
7% glycolzuur: Dág dode huidcellen en hyperpigmentatie... Hallo hydratatie en collageen! Glycolzuur doet weinig tot niks voor onze huid, wanneer de concentratie lager is dan 4% of als de pH-waarde van de formule waarin het is verwerkt niet tussen de 3 en 4.5 ligt.
Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Niacinamide kan met zowat alles gemengd worden want irriteert doorgaans niet en is het effectiefst in een crème, serum of olie. Toch is er één combinatie die niet helemaal ideaal is. Mix je niacinamide met vitamine C (beiden antioxidanten) dan gaat hun actieve werking erop achteruit.