"Tot de Sint Elisabethsvloed, in 1421, was het de belangrijkste stad van Holland. "Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Rotterdam kreeg stadsrechten in 1340, later dan steden als bijvoorbeeld Amsterdam, Delft, Dordrecht of Utrecht. Sinds 1360 had het een stadsmuur. De grootste ontwikkeling maakte de stad mee door de openstelling van de Nieuwe Waterweg in 1872.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
Rotterdam ontstond rond 1270, toen inwoners van het gebied rond de Maas en de Rotte begonnen met de bouw van een dam in de Rotte. De stad werd al snel een handelsplaats en de eerste havens werden gecreëerd. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten en werd begonnen met het bouwen van stadsmuren en kanalen.
Hoewel de steden qua inwonertal vergelijkbaar zijn, is Rotterdam ongeveer 100 km2 groter in omvang dan Amsterdam, wat betekent dat het minder dichtbevolkt is. Rotterdam heeft een uitgesproken stadsgevoel, terwijl Amsterdam meer een stad is.
Amsterdam is echt een stad voor mensen die gek zijn op oude gebouwen en gezellige smalle straatjes. Rotterdam is geweldig voor liefhebbers van bijzondere architectuur en moderne gebouwen.
Dankzij onze vele internationaal erkende kennisinstituten, een bloeiende internationale zakelijke gemeenschap, hoogwaardige cultuur en architectuur, een rijk vrijetijdsaanbod, en een grote diversiteit aan bewoners biedt Rotterdam alles in een.
Het bombardement
De Duitse strijdkrachten stonden 's ochtends 14 mei voor Rotterdam, maar het Duitse opperbevel was bang voor grote verliezen en viel de stad niet aan. De Nederlandse commandanten waren ook niet van plan zich over te geven. Hermann Göring besloot tot een algeheel bombardement op Rotterdam.
In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
In theorie kan Rotterdam daadwerkelijk de nieuwe Nederlandse hoofdstad worden, maar daar is wel een grondwetswijziging voor nodig. In de grondwet staat niet dat Amsterdam de hoofstad van Nederland moet zijn. Wat er wel in staat, is dat de koning in hoofdstad Amsterdam moet worden beëdigd.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden.
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.
Luchtaanvallen 10-14 mei
Tussen 10 en 14 mei vinden tenminste twintig luchtaanvallen op Rotterdam plaats, uitgevoerd door de Luftwaffe (10), de Militaire Luchtvaart (5) en Royal Air Force (5). Het totale aantal doden onder de burgerbevolking bedraagt naar schatting 850-950.
Amsterdam versus Rotterdam
Amsterdammers zijn de helft rijker dan Rotterdammers en in de hoofdstad zijn ze stukken hoger opgeleid. En het vooroordeel dat Rotterdammers niet lullen maar poetsen: de werkloosheid is in de havenstad nog altijd veel hoger dan in Amsterdam.
De huren in Rotterdam zijn in een jaar tijd met 14 procent gestegen. In geen enkele andere grote stad stegen de prijzen in de vrije sector zo hard, blijkt uit cijfers van verhuursite Pararius. Toch hoort Rotterdam nog niet bij de duurste steden om te huren.
Natuurlijk kan een bezoekje aan Amsterdam niet ontbreken tijdens jouw eerste bezoek aan Nederland. Het is de meest toeristische stad van Nederland en je ziet algauw waarom zoveel mensen deze stad willen bezoeken. Alle mooie grachten, oude herenhuizen in verschillende vormen en maten, veel kunst, musea en restaurants.