Virgin kokosolie is bij uitstek erg geschikt om te frituren. Bij normaal frituurgebruik kan je deze kokos olie 50 beurten gebruiken mits regelmatig filteren. Zet de friteuse niet hoger dan 180°C. Deze ontgeurde kokosolie hydrateert je huid en voedt je haren, zonder kokosgeur.
Wil je dus bakken of braden in olie, dan zijn hiervoor eigenlijk alleen verzadigde vetten zoals kokosolie geschikt.
Klaar om te frituren, kokosolie is veel helderder dan gewone frituurolie en het is volledig geurloos (ik was ervan overtuigd dat de olie een kokosgeur ging achterlaten)!
Ga op zoek naar 'vierge' kokosolie. Dat is koudgeperste kokosolie. De term' vierge' geeft aan dat alleen jonge kokosnoten van de beste kwaliteit gebruikt werden. Soms zal je zien dat de term 'extra vierge' gebruikt wordt.
Deze kokosolie smaakt volledig neutraal. Hij is dus heel geschikt voor recepten waar je geen kokossmaak wilt, zoals zelfgemaakte plantaardige boter of roomkaas. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon gebruiken om burgers en pannenkoeken in te bakken.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
Kokosolie bestellen | Albert Heijn.
Frietjes gefrituurd in extra vierge kokosolie zijn supergezond en heerlijk zacht van smaak. Extra vierge kokosolie is een gezonde olie die haar gezonde eigenschappen behoudt en niet schadelijk wordt bij verhitting! Deze olie gaat theoretisch eindeloos mee als ze regelmatig gefilterd wordt.
Koudgeperste kokosolie wordt gemaakt van verse kokosnoten. Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, is een 100% natuurlijke olie die wordt geperst op lage temperatuur waardoor alle goede stoffen behouden blijven.
Kokosolie wordt (extra) virgin genoemd als ze onbewerkt of ongeraffineerd is; als ze gemaakt wordt van de eerste persing van verse kokosnoten zonder toevoeging van chemicaliën.
Kokosolie is vloeibaar boven de 25 °C. Onder die temperatuur stolt het en is het dus kokosvet, maar het blijft hetzelfde product.
Geraffineerde kokosolie is goed geschikt geschikt om in te bakken, braden en frituren.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Kokosolie heeft een zeer lange natuurlijke houdbaarheid. Vanaf de productiedatum kun je het gerust twee jaar bewaren. De fabrikant neemt altijd een veilige marge, de aangegeven datum is bij heel veel producten echt niet de uiterste dag waarop het geconsumeerd mag worden.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Dus het toevoegen van kokosolie in je dieet of dat nu met bakken of capsules is kan ervoor zorgen dat je afvalt en minder buikvet hebt, een lager cholesterol en dus minder kans op hart- en vaatziekten. Daarbij helpt het ook nog tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels.
Om te bakken in kokosolie doe je ongeveer een halve eetlepel kokosolie in de pan. Veel mensen zijn bang dat bakken in kokosolie zorgt voor een overheersende kokossmaak. Dit is een onterechte angst. Als de olie net in de pan ligt, hangt er een heerlijke lichte kokosgeur.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.