De Aziatische hoornaar komt van nature voor in delen van Zuidoost-Azië. Sinds 2017 komt de soort voor als een invasieve exoot in onder andere Nederland en Vlaanderen. De hoornaar heeft een zwart lijfje en de uiteinden van poten zijn geel.
Aziatische hoornaar is geen “monsterwesp” voor mensen, maar wél voor andere insecten. De Aziatische hoornaar staat in de volksmond bekend onder de naam “monsterwesp.” De paniek is weer uitgebroken, want het insect is alweer gesignaleerd in Brabant.
Het insect is bijna twee keer zo groot als een normale wesp. Volgens platform Stop invasieve exoten is de Aziatische hoornaar naast onze provincie ook gespot in Zeeland, Zuid-Holland en Limburg.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Neem een pijnstiller zoals paracetamol bij veel pijn. Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula.
De hoornaar zoekt de mens zelden op, in tegenstelling tot eerder genoemde gewone en duitse wespen, omdat zij niet afkomen op zoetigheden zoals frisdrank. De hoornaar kan echter wel agressief worden wanneer men te dicht bij het nest komt.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
Steek van een hoornaar
Ook een hoornaar kan steken. De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Aangeraden wordt om de hoornaar niet zelf te bestrijden maar een specialist in te schakelen wanneer u last heeft van nest(en). 2. Heeft u regelmatig last van rondvliegende hoornaars, dan kunt u een val maken of kopen, om deze hoornaars te vangen. In de vallen zullen zij sterven.
De Aziatische reuzenhoornaar, bij velen beter bekend als de 'killerwesp', is meermaals in Noord-Amerika gesignaleerd en imkers vrezen dat het insect ook naar ons land komt.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Van de wespensoorten in Nederland is de Europese hoornaar de grootste wespensoort die we hebben.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Functie van de hoornaar
Door z'n angstaanjagende grootte is de hoornaar een goede insectenbestrijder. Hij kan grotere prooien aan dan de andere wespen. Ze zijn bovendien erg nuttig omdat ze de natuur opruimen door bijvoorbeeld dode bijen mee te nemen.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
De angel van een hoornaar is net als bij de wesp niet voorzien van weerhaken. Hij kan er dus meerdere keren mee steken zonder dood te gaan. Het aanwezige gif wordt bij iedere steek in kleine hoeveelheden afgegeven. Het gif is in normale omstandigheden niet dodelijk voor de mens maar wel voor andere insecten.
Bij sommige mensen verdwijnt de pijn en de jeuk van een wespensteek al na een paar dagen. Bij andere mensen kan het tot nog twee weken duren, afhankelijk van hoe gevoelig de huid is voor steken of beten van insecten in het algemeen.
"In het gifzakje van een wesp zitten heel veel toxische eiwitten. Die werken op allerlei plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in je nieren en je lever, maar het gif kan ook neurologische klachten geven." zulke toxische reacties ontstaan volgens Oude Elberink niet door één maar minstens honderd steken.