Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Kies de juiste ondervloer voor je laminaat
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je laminaatvloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Ondervloer garandeert isolatie tegen kou
Dan is het aan te raden een dikkere ondervloer toe te passen. Ondervloeren van 5-7 mm dik zorgen voor goede isolatie tegen de kou.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
In veel gevallen is een geluiddempende ondervloer verplicht voor woningen met onderburen. Het staat bijvoorbeeld in het reglement van het appartementencomplex óf het is binnen een VvE afgesproken. Vaak gaat het om een ondervloer 10dB en in sommige gevallen is een TÜV gecertificeerde ondervloer 10dB vereist.
Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Als de kamer min of meer vierkant is en het klimaat in de kamer niet te sterk schommelt tussen de weekdagen en het weekend, of in de loop van de dag, kun je een lengte tot 13 strekkende meter leggen zonder extra uitzettingsvoegen in de vloer.
Er is echter een uitzettingscoëfficiënt waar je gebruik van kunt maken om er achter te komen met hoeveel speling je te maken krijgt. Dit is berekent op ongeveer 2 mm per meter. Wanneer je dus een laminaatvloer hebt van 10 meter, is de uitzettingsvoeg van laminaat ongeveer 20 mm.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een PVC klikvloer met aangehechte onderlaag, zoals alle COREtec en Aspecta pvc-vloeren. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Er is een verschil tussen harde en zachte vloeren. Zachte vloeren absorberen geluid over het algemeen beter dan harde vloeren. Daarom kun je beter voor tapijt en tapijttegels kiezen dan voor stenen of laminaat vloeren. De meeste mensen geven echter toch de voorkeur aan harde vloeren vanwege esthetische redenen.
Beton heeft een ruw oppervlak en is niet geschikt om direct een PVC of laminaatvloer op te plaatsen. Zonder ondervloer als tussenlaag zouden beide vloeren direct gaan kraken en snel beschadigen aan de klik verbindingen. Een ondervloer moet sterk genoeg zijn om de ruwe zijde van de betonvloer te kunnen egaliseren.
De norm van een geluiddempende ondervloer was 10dB. Geeft de ondervloer meer demping dan 10dB, dan nog krijgt de ondervloer een certificatie van 10dB. Het is enorm moeilijk om demping, een stabiele ondervloer die ook egaliseert te produceren. De norm voor appartementen ligt dus hoog met een 10dB norm.
Vaak kun je de oude ondervloer weer gebruiken. Is deze beschadigd of door ouderdom verpulverd, koop dan een nieuwe ondervloer. Je nieuwe laminaat kun je heel goed zelf leggen.
Bij een appartement raden wij u een ondervloer 10db aan.
Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam. Vochtwering & warmte isolatie Ga je laminaat op de begane grond leggen dan kun je last krijgen van optrekkende kou en vocht.
Linoleum en oude tegelvloeren zijn wel geschikt als ondervloer, mits aan de standaard eisen wordt voldaan.
De standaard ondervloer bestaat uit een groen vochtscherm die de vloer tot maximaal 2 mm egaliseert.