Parfum zit in veel producten die je dagelijks gebruikt: Persoonlijke verzorgingsproducten: van deodorant en douchegel tot haarverf, in bijna alle persoonlijke verzorgingsproducten zit parfum. Ze geven de producten en jezelf een lekkere geur.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Het zalige geurtje maakt de producten voor consumenten aantrekkelijker. Dat is dan ook de enige reden dat er parfum in huidproducten zit. Voor je huid doet het namelijk niets goeds. Integendeel, het kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie en allergieën.
Natuurlijke geurstoffen worden bijvoorbeeld uit kruiden en specerijen gehaald. Ook etherische oliën worden als parfum gebruikt. Deze worden gewonnen uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Zo kan je als consumenten letten op het 'EU Ecolabel' en de 'Nordic Swan Ecolabel' letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.
Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan. Een allergie voor parfum kan een dermatoloog vaststellen met plakproeven.
Ze meenden dat de parfums een beschermende functie hadden. Zo zouden zoete geuren het kwaad afweren en sterke geuren de zintuigen van de overledenen opwekken. Bij het mummificeren werden vele parfums en zalfjes gebruikt om de ontbinding tegen te gaan.
Eau de toilette (EDT)
Het percentage van eau de toilette is nog weer lager dan eau de parfum, deze zit tussen de 5% en 15% geurbestandsdelen. Dit is de meest gekochte vorm van parfum, deze variant is nog weer goedkoper dan eau de parfum en parfum. Van origine was eau de toilette bedoeld als een verfrissende body spray.
In meerdere parfums is onder andere de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Dit zou bijdragen aan de houdbaarheid van het parfum, maar kan schadelijk zijn. Daarnaast is er in een enkel luchtje de geurstof butylphenyl methylpropional aangetroffen, wat reproductietoxisch is.
Parfum langer ruiken
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het. Hoe lang een parfum blijft hangen, hangt af van het seizoen. In de zomer zal je geurtje bijvoorbeeld veel sterker ruiken, omdat de warmte ervoor zorgt dat de chemische reactie die parfum loslaat wordt geactiveerd.
Volgens de Margriet is de beste plek om parfum te spuiten in je navel. De temperatuur en de vorm van de navel zouden de geur intenser maken waardoor je het parfum langer ruikt.
Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.
Uit een bevraging van meer dan 4.400 personen blijkt dat een op drie gezondheidsproblemen ondervindt bij bepaalde geparfumeerde geuren. De meest voorkomende klachten waren hoofdpijn (12,6%), huiduitslag (9,1%) en astma-aanvallen (7,0%).
In Parfum en Eau de parfum (edp) is het percentage aan alcohol gemiddeld 90%. Voor een Eau de toilette (edt) is het percentage aan alcohol gemiddeld 85%. Voor Eau de cologne (edc) is het percentage aan alcohol ongeveer 70 tot 80%.
De meeste fabrikanten van parfum en cosmetica gebruiken gewoon zuivere ethanol voor het maken van parfum en geen parfumeursalcohol. Denaturanten zijn niet nodig voor het parfum. Versnijdingsmiddelen kunnen ze zelf wel toevoegen en hetzelfde geldt voor de beschermende stoffen.
Een op maat gemaakt parfum is een waardevol bezit voor jezelf, je leven lang. Prijs: afhankelijk van parfumeur, ingrediënten, wensen en verpakking tussen €7.000 en €20.000. Gemiddelde duur van traject: 4 tot 6 maanden. Het bovenstaande is een indicatie.
Geuren werken anders dan beelden en geluiden
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens.
Een zoete geur
Een merkwaardige geur, want de stof die wij als kenmerk van een zoete stof nemen, suiker, heeft helemaal geen geur. Probeer maar eens om een schep suiker te ruiken. Toch is er een geur die geurmeesters zoet noemen, namelijk vanilline. Zuivere vanilline.