Ons haar wordt donkerder doordat de productie van eumelanine toeneemt naarmate we ouder worden (totdat we grijs worden). En omdat sommige genen pas worden geactiveerd door de hormonen die voor het eerst vrijkomen tijdens de puberteit, komt onze 'echte' haarkleur pas tevoorschijn als we volwassen worden.
Dit komt doordat verschillende genen samen zorgen voor de aanmaak van melanine in het lichaam. Sommige van deze genen worden pas op latere leeftijd geactiveerd, doordat hormonen dan pas vrijkomen. Hierdoor neemt de productie van eumelanine toe naarmate we ouder worden en kan het haar donkerder van kleur worden.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.
Haarkleur kan ook veranderen onder invloed van de omgeving. Zonlicht kan bijvoorbeeld het haar bleken, zodat het een lichtere kleur krijgt. Daarom heeft je haar in de winter vaak een donkerder tintje dan in de zomer. Haarkleur kan ook veranderen na een chemokuur.
Bruin haar komt vooral voor bij mensen met een oorsprong in Centraal-, Zuidoost- en Zuid-Europa, alsook in Noord-Afrika en West-Azië, waar het geleidelijk overgaat in zwart haar. Bruin haar is ook gebruikelijk bij Australische Aborigines en Melanesiërs, waar ook Oceanisch blond voorkomt.
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen. 'Een grijze haar is en blijft grijs. ' Zo dacht de wetenschap er altijd over. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je door bepaalde veranderingen in je levensstijl je haarkleur kunt terugkrijgen.
Je haar reageert op de zon door, net als bij je huid, van kleur te veranderen. Door de straling van de zon worden de pigmenten in het haar afgebroken. Hierdoor zal je haarkleur vervagen. Je haar wordt lichter van kleur en faal.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Natuurlijke haarkleur is eigenlijk in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Behalve de donkere soorten zoals zwart en bruin, is er ook rood, rood-blond en blond. Fancy kleuren als groen of paars zijn ook verkrijgbaar. Opgemerkt moet echter worden dat alleen natuurlijke tinten van de kleuren aan bod komen.
In Nederland is 2,45% van de bevolking roodharig volgens het onderzoek uit 1904 van 478.976 Nederlandse schoolkinderen door anatoom Louis Bolk. Bolk ontdekte dat de provincie Drenthe de grootste frequentie van het kenmerk had met 2,78%, en de provincie Zeeland had de laagste frequentie van 1,88%.
Dit komt omdat haarzakjes een substantie produceren dat melanine heet; een pigment dat haar zijn kleur geeft. Naarmate je ouder wordt produceren je haarzakjes minder melanine, waardoor de kleur langzaam vervaagt.
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
Waarom neemt haargroei in het gezicht bij vrouwen toe naarmate ze ouder worden? Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei bevorderend.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
Er zijn twee typen behandelingen tegen grijs haar. De eerste is het aanpakken van de oorzaak van grijs haar bij de wortel met behulp van een voedingssupplement. De tweede is het camoufleren van grijs wordend haar door het haar te verven of een color spray te gebruiken.
Volgens de onderzoekers overheerst een donkere (natuurlijke) haarkleur in Nederland. Vijfenveertig procent van de vrouwelijke bevolking is brunette, bij de mannen heeft 41 procent bruin haar. Natuurlijk blond is zowel bij de vrouwen als mannen met 40 procent vertegenwoordigd.
Iedereen kan (zonder het te weten) het rode-haar-gen dragen, ook wie zelf blond of bruin haar heeft. Als de vader en jij beiden het gen hebben, is de kans één op vier dat je een kind met rood haar krijgt. Je kind moet van jullie allebei het rode-haar-gen meekrijgen om rossig te worden.
2022 is alweer een tijdje onderweg en we willen jullie graag meenemen naar de trends die we dit jaar vaker zullen gaan zien. Van prachtige zomerse kleuren als perzik en honing blond, naar extreme kleuren zoals zwart en roze tot aan mooie najaarskleuren als kastanjebruin en koperrood.