De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Mijd geurkaarsen
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Geurstokjes zijn het minst schadelijk voor je gezondheid. Het houdt weinig tot geen risico in omdat de vloeistof niet verhit wordt. Je kan enkel een allergische reactie oplopen indien de huid in contact komt met de vloeistof zelf (wat natuurlijk niet de bedoeling is).
Stokjes omdraaien
Ervaar je dat de geur wat (te) heftig is, bijvoorbeeld wanneer je de geurstokjes in een kleine ruimte zoals in een toilet hebt staan, haal er dan wat stokjes uit. De geur zal dan iets minder intens zijn. Draai de stokjes eens in de zoveel tijd om.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Sojawaskaarsen zijn gifvrij en milieuvriendelijk. Ze zijn 100% plantaardig en bevatten 0% gifstoffen. Daarnaast gaan sojawaskaarsen veel langer mee dan goedkope, giftige (geur)kaarsen. Want ze branden wel circa 40-45 uren.
Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe.
De kaars gaat tot wel 50 branduren mee.
The Ritual of Sakura zijn niet zonder reden de populairste geurstokjes van Rituals. Bij the Ritual of Sakura komen Rijstmelk en Kersenbloesem samen om je te laten ontspannen. Net als The Ritual of Ayurveda is de geur zoet maar niet te overheersend.
Je zoekt een mooi plekje in je huis (woonkamer, slaapkamer, badkamer - het kan allemaal) en zet daar het flesje neer. Je steekt de stokjes erin en rangschikt ze een beetje netjes. Tadaaa! Je wordt direct happy van het aroma en het enige wat je hoeft te doen, is de stokjes iedere 4-5 dagen even omdraaien.
Om voldoende licht te produceren, moeten er behoorlijk wat kaarsen aangestoken worden. De verlichtingsintensiteit van een kaars is immers een stuk lager dan die van een lamp. Maar daar staat tegenover dat kaarsen een stuk goedkoper zijn in de aanschafwaarde en daarnaast ook geen energie verbruiken.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Supermarkten en webwinkels zien sinds de lockdown een verhoogde vraag naar kaarsen, lucifers en batterijen. Dat leidt bij de grote supermarktketens zoals Albert Heijn en Jumbo zelfs nu en dan tot lege schappen. Bol.com meldt desgevraagd 500 procent meer vraag naar kaarsen en drie keer zoveel aankopen van batterijen.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Productbeschrijving. De anti tabak Air Wick kaars verwijdert de geuren van tabak en parfumeert de lucht met een delicaat vleugje van fruit en bessen. Bevat 70% natuurlijke was. Kaars brand tot 35 uur.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
De kaars brandt te lang.
Als het oppervlak van de was vloeibaar is, wordt het binnenste van de kaars heter en zal een grotere hoeveelheid was verdampen via de pit. De verbranding is dus minder stabiel en de vlam reageert daarop door krachtiger te slingeren. Als een vlam teveel beweegt, zal deze roet afgeven.
Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
Een te dikke lont kan de oorzaak zijn. Iedere lont heeft namelijk zijn eigen smeltomtrek en is die niet goed, dan ontstaat extra rook. Het walmen van kaarsen gebeurt ook als de kwaliteit van het kaarsvet verschillend is.