De eerste storm van dit jaar in Nederland was Corrie, die op 31 januari huishield in Nederland. Op 16 februari waaide Dudley. Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten.
Met storm Corrie nog vers in het geheugen, zijn er alweer twee nieuwe stormen in aantocht: Dudley en Eunice. Het KNMI kondigt nu code geel af vanaf morgenavond 18.00 uur en waarschuwt daarmee voor zware windstoten tot mogelijk 100 kilometer per uur.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
08.10 uur: De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Storm Franklin bereikte zondag 20 februari ons land. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied gold hiervoor code oranje, in de rest van het land code geel.
Gisteravond en vannacht trok storm Dudley over de Noordzee ten noorden langs Nederland. Tussen 20:00 en 21:00 uur kwam het in IJmuiden tot een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was storm Dudley een feit.
Dudley is een storm met een lange adem, maar de piek van de storm is wel voorbij. De zwaarste windstoot die afgelopen nacht werd gemeten bedroeg 114 km/uur en werd gemeten in Lauwersoog. Ook elders in Groningen, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kwamen zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Storm Dudley doorkruist het land en we bereiden ons voor op de komst van storm Eunice vrijdag 18/02/2022 in de namiddag en avond. Volgens de laatste weerberichten kunnen de windstoten oplopen tot 150 km/u. De storm is in aantocht ! Sluit deuren, vensters en dakramen.
De schade van storm Eunice is nog lang niet overal opgeruimd en opnieuw moeten we rekening houden met zware tot zeer zware windstoten door de volgende storm die langs ons land trekt. Deze storm heeft de naam Franklin gekregen. Lees hier waarom sommige stormen een naam krijgen.
Volgens Weer.nl is er ook maandag nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur. De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen.
Een storm is officieel een storm als er een uurgemiddelde wind van meer dan 20 meter per seconde is, of 40 knopen voor de zeelui onder ons. Dudley haalde donderdag de 46 knopen, dat is windkracht 9. Ook Franklin, die maandag over het land raasde, haalde windkracht 9 met zo'n 44 knopen.
De laatste keer dat we een tornado in ons land zagen is slechts een maand geleden. Op 20 mei 2022 trok een windhoos over het Limburgse Beek, nabij Maastricht.
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af. Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter.
De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. De herhalingstijd voor een storm is aan zee een stuk korter dan in het binnenland.
Tussen 11 en 12 uur werd in Vlissingen een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten. Daarmee is de tweede officiële storm van 2022 een feit. In IJmuiden werd een windstoot gemeten van 104 km/u. Begin deze week hadden we te maken met de eerste officiële storm van dit jaar, die toen de naam 'Corrie' kreeg.
Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.
De meest krachtige windstoot ter wereld
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Een zware storm kracht 10 gaat gepaard met zeer zware windstoten en uitschieters naar orkaankracht. Een zeer zware storm kracht 11 veroorzaakt grote schade en met windstoten tot ver in orkaankracht is deze net zo verwoestend als een echte Orkaan. Vanaf windkracht 12 spreken we officieel van een orkaan.
Storm Eunice raasde vrijdagmiddag, vrijdagavond en in de daaropvolgende nacht over Nederland en veroorzaakte in het hele land chaos, schade en (fatale) ongelukken.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.