Verhoogde spierspanning in het strottenhoofd, ontstaan door verdriet of angst, kan een globusgevoel, maar ook slikklachten of keelpijn veroorzaken. De oorzaken van keelontsteking verschillen ook sterk per leeftijdsgroep.
Keelpijn door stress. Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Spierspanning: tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Als je spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in je keel aanvoelen. Slijmgevoel: normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt.
Wanneer moet ik naar de dokter? Raadpleeg een arts wanneer de keelpijn langer dan een week aanhoudt of vaak terugkomt. Ben je ongerust, voel je je abnormaal ziek of heb je specifieke klachten, twijfel dan niet om naar de dokter te gaan.
Keelpijn die langer dan 14 dagen bestaat, heeft vaak een niet-infectieuze oorzaak, zoals inademing van droge lucht of rook, door angst verhoogde spierspanning, verkeerd stemgebruik of keelschrapen of, zelden, een maligniteit.
Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. In de meeste gevallen gaat het om een verkoudheidsvirus of griep. Daarnaast kan keelpijn ook ontstaan door overbelasting op de longen en keel.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken. Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel of ongewenst gewichtsverlies.
Chronische keelontsteking
Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Hierbij treden klachten op van een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in de keel, hardnekkig hoesten, branden, neiging tot schrapen en lastig slikken.
Veel mensen vinden de vermoeidheid extreem. De vermoeidheid kan samengaan met lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, keelpijn, pijn in de ogen, het koud hebben, klappertanden, rillen, jeuken of gloeien van de huid, grieperig of koortsig zijn.
Minder bekend is dat je door een te hoge spierspanning van de spieren in het hals, nek, schouders en het kauwstelsel ook keelklachten, een brok in de keel (globusgevoel) en moeite met slikken kunt krijgen. Ook kan het zijn dat spierspanning in het hoofd- halsgebied invloed heeft op de kwaliteit van de stem.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Een hoestdrank of tijmsiroop kan ook helpen om de keel te verzachten. Bijvoorbeeld van Bisolvon of Daro. Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost.
Meestal gaat keelpijn binnen 10 dagen vanzelf over. Soms kan keelpijn langer aanhouden. Bijvoorbeeld als u uw keel voortdurend overbelast (door roken, zingen, schreeuwen, veel praten). Er zijn verschillende soorten receptvrije medicijnen die kunnen helpen bij keelpijn.
contact. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Indien nodig kan deze doorverwijzen naar een KNO-arts.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn; hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Een Barrett slokdarm ontstaat door het jarenlang terugstromen van brandend maagzuur in de slokdarm. Dit wordt reflux genoemd. Als zure maaginhoud regelmatig omhoog komt, kan de slokdarm op den duur beschadigd en ontstoken raken. Door een langdurige slokdarmontsteking kan het weefsel van de slokdarm veranderen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.