Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 eetlepels. Voor kinderen tot 20 kilo geldt een maximum van 8 gram lijnzaad per dag. Kinderen zijn lichter en krijgen dus in verhouding eerder meer binnen dan wat als veilig wordt beschouwd.
Dit is een plantengifstof en vind je ook in bijvoorbeeld vlierbloesem en cassave. Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram.
Het is een goed idee om het dagelijks in je maaltijden te verwerken. Hierbij 8 redenen om elke dag gebroken lijnzaad te eten. Bevat voldoende omega 3 (ook wel bekend als visvetzuren) voor de hele dag. Bevat ongeveer 100 x meer lignanen dan andere voedingsmiddelen.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water.
Als je gezond bent, is lijnzaad niet gevaarlijk. Maar als je normaal gesproken niet veel vezels eet, kan lijnzaad eten zorgen voor bijwerkingen. Hierbij gaat het vooral om spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en winderigheid. Ook kan lijnzaad juist voor verstopping zorgen.
Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide.Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand. U hoeft bij het gebruik van lijnzaadolie overigens niet bang te zijn dat u ook cyanide binnenkrijgt. Dit is bij de persing achter gebleven in de pulp.
En: lijnzaad bevat alfalinoleenzuur, een omega-3-vetzuur. Ook goed voor het hart, en ontstekingsremmend.
Het duurt minstens 2 à 3 dagen of zelfs langer, vóór zich de werking manifesteert. Gebruik lijnzaad slechts gedurende een korte periode. Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
In 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad zit: 33 kcal energie. 2,2 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
Door voldoende water te drinken bij het lijnzaad, dan zal je stoelgang soepeler verlopen. Drink je er te weinig water bij, dan kun je juist verstoppingen krijgen. Dankzij de grote hoeveelheid gezonde vetten uit Omega-3 in dit kleine zaadje, is het een echte superfood!
De lijnzaad heel of gebroken (in een koffiemolen) minimaal een uur laten weken en dat met vocht en al, bij het voer doen. Voor een kat: 0,5-1 gram. De lijnzaad heel of gebroken (in een koffiemolen) minimaal een uur laten weken en dat met vocht en al, bij het voer doen.
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.
Lijnzaad is een ideaal ingrediënt om een verzadigd gevoel te krijgen, omdat het een uitstekende bron van voedingsvezels is. Daarnaast bevat lijnzaad veel omega-3 vetzuren die flink wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maak een smoothie met lijnzaad en diverse groenten.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
Cyanide is een zeer giftige stof die kan zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden en kan zelfs een hartstilstand veroorzaken. Daarom heeft het Voedingscentrum een maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld van 15 tot 45 gram lijnzaad per dag.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Zoals gezegd 'smeert' lijnzaadolie de dikke darm en het zorgt voor zachte ontlasting. Maar wat nu als je last hebt van het tegenovergestelde van obstipatie, namelijk diarree? Ook dan kan lijnzaadolie uitkomst bieden.
ðð¨ð¤ðð§: Het idee dat je het moet koken stamt vooral af van vroeger. Toen paarden nog als werkpaarden diende, voerden ze vaak lijnzaad als krachtvoer (vanwege hoge vet gehalte). Bij grotere hoeveelheden is het verstandig het lijnzaad te koken ivm kans op vergiftiging.
Mocht je teveel lijnzaad geplet hebben, bewaar het gebroken lijnzaad dan in een afgesloten Allnuts potje in de koelkast en gebruik het zo snel mogelijk. Ruikt het gebroken lijnzaad toch ranzig als je het weer uit de koelkast haalt, gooi het dan weg!
Het is veruit het beste om heel lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.