De mineralen zink en selenium, calcium en magnesium zijn belangrijk voor een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Calcium en magnesium ondersteunen de hartspier, selenium en zink zijn net als vitamine C antioxidanten. Mineralen zijn in kleine hoeveelheden aanwezig in onze voeding.
Vitamine D heeft een positieve invloed op de bloeddruk, waardoor het risico op een beroerte en een hartaanval kleiner wordt. Uit eerder onderzoek kwamen hiervoor al duidelijke aanwijzingen. Grootschalig genetisch onderzoek geeft nu een nog duidelijker bewijs.
EEN VITAMINE D SUPPLEMENT ZINVOL BIJ HARTFALEN. Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met hartfalen die vitamine D gesuppleerd krijgen, de pompfunctie van de linker hartkamer verbeterd!
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen.
Onregelmatige hartslag
Een tekort aan magnesium, zorgt ervoor dat je spieren niet optimaal kunnen functioneren. Wat veel mensen vergeten is dat het hart ook een spier is. Zonder voldoende magnesium kan het hart moeite hebben om goed samen te trekken en vervolgens te ontspannen, wat leidt tot een onregelmatige hartslag.
Vitamine C heeft een gunstig effect op de pompkracht van het hart. Het effect lijkt het grootst bij mensen die al hartproblemen hadden. Dat blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Helsinki.
Vitamine D voor de bloeddruk
Mogelijk kan het zelfs helpen bij het behandelen ervan. Een onderzoek onder ruim 146.000 mensen laat zien dat de kans op hypertensie met 8% daalt als het vitamine D gehalte in het bloed met 10% stijgt. Dagelijks heb je 10 mcg vitamine D nodig.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Er is veel discussie over de rol die het mineraal magnesium speelt bij het reguleren van de bloeddruk. Na een meta-analyse van 34 onderzoeken waaraan 2.028 mensen deelnamen, vonden de onderzoekers een klein, maar significant verband tussen magnesiuminname en een lagere bloeddruk.
Naast vitamine D helpt ook magnesium bij de verlaging de bloeddruk. Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van botten en spieren, maar ook een grote rol speelt bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar ook verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze studie bevestigt voor het eerst het oorzakelijk verband tussen vitamine K2 en hart- en vaatziekten.
Wil je goed zorgen voor je hart en bloedvaten, dan raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is 75 milligram.
Hoeveel zink heb je dagelijks nodig? Voor een man van 18 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink. Voor een vrouw van 18 jaar ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesiumtauraat. Magnesiumtauraat is een verbinding van magnesium en taurine. Vanwege de beschermende effecten op bloedvaten, zou dit een goede keuze zijn voor het behoud van gezonde hart- en bloedvaten (8).