Zitten de bladeren echt goed klem, dan kun je er zelfs voor kiezen om de top van de plant af te snijden.
De bladeren van de bananenplant worden ook bruin als ze verouderen. Schrik dus niet als oude exemplaren een bruine rand krijgen. Ze verkleuren langzaam en sterven dan af. Vind je dit lelijk, dan kun je het 5 cm van de stam afknippen.
De bananenplant leeft in het wild dus zo'n negen maanden tot een jaar. In die tijd zal de moederplant vruchten maken, waarna deze op een gegeven moment omvalt vanwege het gewicht. De vruchten zijn zonder zaden, maar toch laat de plant nageslacht na. Uit de grond groeien namelijk nieuwe planten.
In een Nederlandse huiskamer zal een bananenplant na lang groeien 2 tot 4 meter kunnen halen, in de natuur kunnen de bananenbomen tot wel 7 meter hoog groeien.
Water. De bananenplant is een dorstige plant en heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Is het in de zomer erg warm, dan heeft 'ie zeker wel dagelijks een flinke slok water nodig.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
De bananenplant groeit van nature in de vochtige tropen. Vaak sproeien verhoogt daarmee de vitaliteit van deze kamerplant. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal 2x per week. Sproei hierbij ook de onderkant van het blad ter preventie van ongedierte.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Krullend blad wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een te droge lucht. Dit kan zich voordoen in het voorjaar en de zomer, wanneer de Bananenplant vol in de zon staat. Maar vaker nog gebeurd het juist in de winter, als de kachel in huis aan staat.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Het snoeien van de bladeren van een bananenplant is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je het bruine, rotte of beschadigde deel van het blad vindt en volg de hoofdsteel naar de basis van de plant.Knip de volledige bladsteel af met een schone en scherpe snoeischaar.
U kunt deze bijzondere plant dan ook in de winter gewoon in uw tuin laten staan – daar loopt hij ieder jaar opnieuw uit (net als andere vaste planten) en bereikt een hoogte van 2-3,5 meter. De winterharde bananenplant is een bijzonder decoratieve blikvanger in uw tuin of op uw terras.
De Musa basjoo kan goed tegen de hete zon, dus 's zomers hoeft hij niet naar binnen. Ook kan hij goed tegen regen, dus in de herfst en lente en regendagen van de zomer hoeft hij ook niet naar binnen. Maar, bij -18 vrieskou (dus echt bij uitzondering in Nederland) krijgt hij het zwaar.
Zitten de bladeren echt goed klem, dan kun je er zelfs voor kiezen om de top van de plant af te snijden. Je houdt dan een kale stam over, waardoor het nieuwe blad weer alle ruimte heeft om te groeien. Het ziet er even lelijk uit, maar de kans is groot dat de bananenplant snel weer gezond zal uitlopen.
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Je kunt wekelijks tussen de 0,5 – 2 liter water geven.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
De bananenplant komt oorspronkelijk uit de warme en vochtige tropen. Je maakt de bananenplant dan ook extra blij als je twee keer per week de plant sproeit. Sproei hierbij ook de onderkant van de bladeren.
Groei van een banaan
Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet. De schijnstam wordt gemaakt door van over elkaar liggende, vleugelachtig, verbrede bladstelen. Door deze schijnstam lijkt het op een bananenboom, maar dat is het niet, het blijft een bananenplant.
Geef de banaan iedere keer bij een gietbeurt van april t/m september wat vloeibare mest, maar u kunt ook andere bemesting geven zoals korrels. Koemestkorrel of Culterra kunt u om de twee weken wat toevoegen, dit is echter niet reukloos.
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw.
Bananenplant stekken
Verwijder de pot en probeer het stekje zoveel mogelijk uit te graven. Doe dit voorzichtig, zodat je de worteltjes niet beschadigt. Leg zoveel mogelijk bloot van het stekje richting de stam van de moederplant. Pak een scherp mesje en snijdt het stekje bij de moeder weg.
Let op: jouw bananenplant kan soms gaan huilen, maar maak je geen zorgen! Dit fenomeen heet guttatie. Aan de uiteinden van de bladeren verschijnen dan druppels. De plant 'zweet' als het ware al het overtollige water uit via de bladeren.
Bemesten. Je bananenplant heeft eveneens veel voedingsstoffen nodig. Geef je plant tijdens de groeifase wekelijks een portie meststof, bij voorkeur met een stikstofrijke vloeibare meststof. Tijdens de wintermaanden kan je het aantal bemestingsbeurten reduceren tot één maal per maand.