Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Kunstleer heeft als materiaal verschillende voor- en nadelen ten opzichte van echt leer die we hier beknopt zullen behandelen. Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Voordelen van nep leer
Je zou dus gerust kunnen zeggen dat nep leer veel steviger dan echt leer is. Je nep leren jasje kan dus best wel tegen een stootje of tegen een zware regenbui. Een leren jas daarin tegen heeft kans op verkleuring wanneer het in contact komt met regenwater of andere omstandigheden.
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.
Vegan leer: diervriendelijk en duurzaam of een synoniem voor plastic? Vegan leer, gemaakt van niet dierlijke producten, lijkt de meest diervriendelijke en duurzaamste optie voor de productie van artikelen van leer.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Een van de beste trucjes om verschillende soorten leer van elkaar te onderscheiden, is de natte-duim-truc. Maak je duim nat en druk hem gedurende 5 tot 7 seconden draaiend in de bank. Afhankelijk van de reactie van het leer, kun je 'aflezen' om welke leersoort het gaat.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Imitatieleer is vaak van synthetisch materiaal gemaakt en heeft minder onderhoud nodig dan echt leer. Voordat je de schoen gaat onderhouden zal je hem eerst schoon moeten maken. Dit kun je doen met warm water en een zachte doek. Het nadeel van imitatieleer is dat het niet snel onderhoudsmiddelen opneemt.
Schoon kunstleer met babydoeken: Met een babyverzorgingsdoekje kan de vloeistof bijzonder goed en zonder strepen van je kunstlederen bank worden verwijderd. Reinigen van hardnekkige vlekken: Voor het reinigen van sterk vervuild kunstleer kun je een geschikte borstel gebruiken, zoals een schoenpoetsborstel.
Angelus leerverf wordt wereldwijd geroemd als de beste verf voor het verven van allerlei soorten lederen voorwerpen. Bij Customs by BB vind je Angelus verf in alle kleuren die je maar kan bedenken. Zoek er een uit en geef jouw schoenen een mooi kleurtje!
Onderhoud vegan leer
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Een bank van leer is de beste keuze voor een hondenbezitter. De schoonmaak is het meest praktisch omdat hondenharen gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien is leer van een goede kwaliteit van zichzelf sterk en bestand tegen krasjes. Het extra gezinslid mag dan ook gerust een plekje op de bank krijgen.
Een lederen bank is eigenlijk de beste keus. Wie bijvoorbeeld een hoekbank van leer heeft, beschikt over een product waar niet al te snel gebruikssporen in komen. De stof is stevig, waardoor een kat er lastig halen of krassen in kan maken – als hij dat al probeert.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Het 'PU' in PU leer staat voor PolyUrethaan. De zichtbare laag van PU leer is namelijk een polyurethaan folie of coating. Deze is soms aangebracht op een laag splitleer, maar kan echter ook uit samengeperste leerresten bestaan. Hoewel PU leer dus echt leer bevat, is het materiaal dat u ziet en voelt géén leer.
In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie. Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid? Dan kun je er van uitgaan dat het om een echt leren schoen gaat.