Zo is jeuk door een allergie of bepaald voedsel vaak de grote boosdoener, maar het likken kan ook veroorzaakt worden door pijn ergens in het lichaam van uw hond. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oudere honden met artrose. Ook kan er een gedragsmatige oorzaak zijn, zoals stress of angst.
Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties.
Het is normaal gedrag dat honden zichzelf likken. Dat doen ze om zichzelf schoon te houden, bijvoorbeeld rond de pootjes, de buik en geslachtsorganen. Als de hond overmatig likt op één en dezelfde plek, dan kan er echter iets meer aan de hand zijn.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Als je hond allergisch is voor pollen, zal hij zijn poten het vaakst likken aan het begin van de lente en in de vroege zomer. Je kunt de hondenpoten met koud water spoelen om de jeuk te verminderen. De dierenarts kan ook antihistaminica voorschrijven om de jeuk te bestrijden.
Als je hond veel aan zijn poten likt, check dan even of er iets is wat hem angstig maakt. Als ze bang zijn, is dit namelijk iets wat honden vaak doen. Stel hem gerust en verleg zijn aandacht.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Een hond die op zijn rug met hun benen in de lucht is een gelukkig hond! Dit is een teken van ultieme ontspanning en comfort. Ze hebben geen zorgen en vertrouwen zichzelf en hun omgeving. Wanneer een hond dicht bij een andere hond of mens gaat slapen, creëren deze een echte band met elkaar.
Gezicht wrijven
Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Het vegen over de grond is voornamelijk bedoeld om de geur van het plasje verder te verspreiden. Door het opstuivend zand wordt het gebied van het plasje groter. Ook gebruikt de hond de geur van zijn pootjes om de markering aan te zetten. Onder de voetzolen, tussen de tenen, heeft de hond klieren zitten.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Wanneer honden tijdens spel op hun rug draaien en hun buik laten zien, zou hun gedrag een teken zijn van onderdanigheid. Het werd gezien als overgave; een soort witte vlag; 'ho stop, ik geef me gewonnen'. Hierdoor zou de agressie van de tegenpartij gesust worden.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Afgezien van hondenhaar in bed, brengt hij ook vuil mee in je bed. Dit kun je natuurlijk tegengaan door het beddengoed simpelweg vaker te verschonen. Helaas blijft het niet altijd bij vuil en haar. Sommige honden nemen ook wormeneitjes of ectoparasieten zoals teken en vlooien mee naar bed.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.