Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat. Als je dus echt een hekel hebt aan de vriezer ontdooien dan is een no frost vriezer of koel-vriescombinatie een goede optie.
No Frost = geen ijs in de vriezer
In eerste instantie zorgt de verdamper van het apparaat ervoor dat de lucht als ijs wordt bewaard, maar geregeld wordt deze automatisch ontdooit, zodat het vocht afgevoerd kan worden naar een speciaal bakje op de motor.
Met no frost bespaar je energie
Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.
No frost zorgt ervoor dat je geen ijsafzetting krijgt in je vriesgedeelte. Je hoeft je vriezer daardoor niet meer te ontdooien. Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker.
Het is belangrijk om uw vriezer of diepvries regelmatig te ontdooien. Door het openen van de deur, ontstaat ijsvorming aan de wanden en het plafond van de vriezer of diepvries. Hierdoor heeft u minder opslagruimte. De vriezer werkt door ijsvorming niet optimaal en verbruikt meer energie.
Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat. Als je dus echt een hekel hebt aan de vriezer ontdooien dan is een no frost vriezer of koel-vriescombinatie een goede optie.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen.
De gemiddelde levensduur van een vriezer is 15 jaar.
De combinatie van een eerlijke prijs en hoge functionaliteit maakt de Bosch GSN36VWFP de Beste Koop vrieskast van 2023. Omdat deze Bosch vrieskast beschikt over de No Frost techniek, hoef je de vriesruimte niet meer handmatig te ontdooien. Je hebt namelijk nooit meer last van ijsvorming.
De gemiddelde vrieskist heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten. Met een zuinige vrieskist met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48 per jaar.
Verschil oude en nieuwe vriezers
In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.
Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per jaar. Wens je een diepvries met een laag energieverbruik? Dan kies je best voor een C of D toestel. Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Koelkasten en vriezers met de klimaatklasse SN-T zijn het meest geschikt om in de schuur neer zetten. De SN-T betekent dat de koelkast of vriezer goed blijft werken in een omgeving van minimaal 10°C en maximaal 43°C.
Hoe werkt de No Frost technologie? No Frost zuigt de vochtige lucht uit uw vriesgedeelte en bevriest deze buiten de vriesgedeeltes van uw diepvriezer weer. Buiten de vriesgedeeltes van uw vriezer ontdooit en verdampt het automatisch weer. De koude droge lucht wordt hierna weer terug de diepvriezer ingeblazen.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Er zijn mensen die beweren dat het iedere twee maanden nodig is, maar dat is ons echt te gek. Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen.
Energiezuinigheid: Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een nieuwe koelkast is de verbeterde energie-efficiëntie. Oudere koelkastmodellen zijn over het algemeen minder zuinig en verbruiken meer elektriciteit.
Een nieuwe koelkast is ongeveer twee-en-een-half keer zo zuinig. Je verdient de nieuwe koelkast tijdens de levensduur van de nieuwe koelkast dan ook terug met het geld dat je op energiekosten bespaart.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.