Het idee heerst dat zeep zonder verpakking niet hygiënisch is, maar volgens dr. Francis P.K. Wu van het Dermatologisch Centrum Utrecht klopt dat niet: 'Onderzoek wijst uit dat een 'gecontamineerd' zeepblok geen bacteriën overdraagt naar je handen.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde.
Natrium laureth sulfaat zit in handzeep als wasactieve- en schuimvormende stof. Het weekt het vuil los en zorgt ervoor dat het opgelost blijft in het water. Handzeep met natrium laureth sulfaat is veilig te gebruiken.Het kan wel, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid.
Een veel voorkomende hygiënemiddel is een industriële handzeep, ook wel werkplaatszeep, zandzeep of garagezeep genoemd. Een industriële handzeep is een reinigingsmiddel dat wordt gebruikt om de handen te wassen en vuil, bacteriën en virussen te verwijderen.
De meest voorkomende stof die gebruikt wordt om bacteriën te doden is Triclosan. Triclosan is een krachtig bacteriedodend middel en is ook schimmelwerend. We kunnen hiermee stellen dat er letterlijk een pesticide wordt gebruikt om bacteriedodend te zijn en er dus pesticide in deze soort van handzeep zit.
Nee, zegt Vis. 'In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen.Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
Zeep is effectiever dan desinfecterende handgel omdat de ziekteverwekkers ervan af worden gewassen. Met desinfecterende handgel worden ziekteverwekkers gedood, maar niet allemaal. Door te wassen met water en zeep kunnen ziekteverwekkers die niet doodgaan door desinfecterende handgel, eraf worden gewassen.
Wrijf de zeep over je hele handen, óók tussen je vingers en onder je nagels. Doe dit minimaal 20 tot 40 seconden lang. Spoel de zeep zorgvuldig van je handen onder de stromende kraan. Droog je handen goed af, en vergeet hierbij de ruimte tussen je vingers niet.
Zeep is een mengsel van rauwe ingrediënten.
Douchegel is een mengsel van verwerkte ingrediënten.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Het grote en belangrijkste verschil tussen de twee zepen is de pH-waarde. Handzeep heeft een optimale pH-waarde voor de huid en er worden vaak nog verzorgende bestanddelen aan toegevoegd. Wil je een zachte huid, dan is handzeep dus de betere optie op lange termijn.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Uit eerder onderzoek bleek al dat dagelijkse douchebeurten met zeep en shampoo meer kwaad doen dan goed. Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Als je vervolgens geen handen wast, maar daarna wel je mond, neus of ogen aanraakt, dan hebben bacteriën de mogelijkheid om via de slijmvliezen het lichaam binnen te komen. Slechte bacteriën en andere ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken zoals verkoudheid en griep.
Was je handen door deze eerst onder de kraan te houden en vervolgens goed in te zepen met vloeibare handzeep. Wrijf hierbij zorgvuldig over alle delen van al je vingers, de boven- en onderkant van je handen en je polsen. Doe dit minstens 20 seconden tot je handen zichtbaar schoon zijn en spoel je handen goed af.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Desinfectie handgel doodt bacteriën, virussen en veel andere micro-organismen. De meeste ziektekiemen worden via de handen overgebracht. Daarom is handhygiëne erg belangrijk. Hierdoor kan de verspreiding van ziektekiemen worden tegen gegaan.
Zeep die bedoeld is voor je handen verwijderd grondig de schadelijke bacteriën waardoor we beschermd zijn tegen allerlei ziektes. Maar op de tere huid van je gezicht verwijdert de zeep te veel goede bacteriën die jouw huid juist in balans houden.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Wat is de beste manier? Was je gezicht met zeep die je inmasseert, totdat het begint te schuimen. Spoel je gezicht dan met warm water af en droog het af met een handdoek. Daarna kun je een zonnebrandcrème of een moisturizer met UV-bescherming aanbrengen.