De zout methode is gelijk aan de kokend water methode. Met het verschil dat je ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant.
Begin in april met strooien, zodat onkruid geen kans heeft. Zorg er wel voor dat je andere planten niet per ongeluk bestrooit met het zout, want ook zij kunnen niet tegen een overdosis zout. Het beste is om te strooien als er een paar dagen geen regen valt, dan kan het zout echt zijn werk doen.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Kokend water
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
De meeste effectieve manier voor het verwijderen van onkruid tussen tegels is nog altijd om dit met de hand te doen. Trek regelmatig opkomend onkruid met de hand weg, of maak gebruik van een speciale onkruidbezem of onkruidborstel.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Onkruid verdelgen met bodembedekkers
Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien. Uw tuin blijft mooi, zonder dat u uren kwijt bent met onkruid wieden.
Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien. Wil je de werking van dit keukenproduct nog efficiënter maken? In dat geval kan je er nog voor kiezen om ze op te lossen in heet water. Gooi de emmers vervolgens over je terras heen en het aanwezige onkruid zal in geen tijd komen te verdwijnen.
Met heet water is met een lage behandelfrequentie het beste resultaat bereikt. Slechts 4 behandelingen per jaar (t.o.v. 8 behandelingen bij hetelucht / branden) .
[1] Als je groter onkruid in je tuin hebt staan, dan kun je ook kokend water gebruiken, maar dan moet je de stenen vaker met kokend water overgieten. Bij deze methode is het belangrijk dat je het moment tussen koken en begieten zo kort mogelijk houdt. Hoe meer het water is afgekoeld, hoe minder het effect.
Onkruidverdelger zelf maken met azijn
Wil je een iets natuurlijker middel, gebruik dan witte wijnazijn. Beide werken prima. Meng een scheutje azijn samen met een kopje water en schud dit goed door elkaar. Het makkelijkst is om het dan in een spuitfles te gieten en rechtstreeks op het onkruid te sprayen.
,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.''
Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak.
Op plekken waar flink gestrooid wordt, zoals langs snelwegen, duiken zouttolerante planten op. Bijvoorbeeld de zilte rus, het Deens lepelblad en de hertshoornweegbree kunnen prima omgaan met het vele zout dat op onze wegen wordt gestrooid, vertelt Ton Denters in Vroege Vogels.
Waarom werkt zout goed bij warmte? Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen.Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt.
Het ideale moment om onkruid te bestrijden op oprit, paden,… is op een droge voormiddag wanneer het onkruid niet vochtig is. Ook dient de temperatuur boven de 15°C om een optimaal effect te bekomen. Het is daarom aangewezen om tussen maart en oktober te behandelen tegen onkruid.
Maak gebruik van een anti-worteldoek tijdens het aanleggen van een terras of andere bestrating. Dit zorgt ervoor dat gras of onkruid niet tussen de tegels door kan groeien. Maak daarnaast gebruik van voegzand tussen tegels, zodat onkruid ook daar een kleinere kans heeft om te groeien.
Gewoonweg de beste onkruidsteker ongeacht het budget – Fiskars SmartFit Telescopische Onkruidtrekker. Ben je op zoek naar de beste, de meest ergonomische, en de handigste onkruidsteker? Dan raden we deze Fiskars Smartfit telescopische onkruidsteker aan. Met werktuigen van Fiskars kun je niet missen.
Strooizout bestaat doorgaans voor een klein deel uit steenzout. Het overgrote deel van strooizout bestaat uit pekel (zout water). Na een regenbui is dit zout al opgelost en weggespoeld. Steenzout is zeer grof en ongeveer 10 keer harder.
Onkruid tussen bestrating en tegels kan je op verschillende manieren eenvoudig verwijderen. Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
Verbod op schoonmaakazijn in de tuin
De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.