Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius. Bij deze lage temperaturen werkt de compressor niet meer goed en kan de vriezer ontdooien.
Waarom moet je de koelkast of vriezer regelmatig ontdooien? Het gevolg van ijsvorming is dat je vriezer minder goed vriest en meer energie verbruikt. Een laagje ijs van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer 10% meer energie verbruikt! Regelmatig ontdooien van het vriesvak doe je dus niet voor niets.
Als je een no-frost of low-frost vriezer hebt, en die kans is redelijk groot als je recent een keuken hebt aangeschaft, zorgt de vriezer voor minder ijsvorming. Daardoor hoef je zeker minder vaak je vriezer te ontdooien, maar het is zeker belangrijk om dit af en toe te doen.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij.
Het andere voordeel van grote diepvriezers is dat de meeste standaard geen ijsvorming hebben. No Frost, dus nooit meer dat tijdrovende ontdooien. Een zuinige koel-vriescombinatie verbruikt veel minder stroom dan een aparte koelkast en vriezer. Dat scheelt honderden euro's aan zowel elektriciteit als aanschaf!
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
Vriezers gaan meestal piepen als de temperatuur in het apparaat te hoog oploopt, waardoor het niet meer mogelijk is om alle producten goed koud te houden.
Met een vriesinhoud van maar liefst 250 liter haal je met de Beko FNE290E24W een absolute vrieskampioen in huis. Deze Beko is als beste koop vrieskast uit de vergelijkingstest van de Belgische Consumentenbond gekomen.
Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.