Baby's hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist.
Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.
De aanbevolen dagdosering is 5 druppels per dag, tenzij anders geadviseerd. Een dagdosis van 5 druppels Teva Vitamine D druppels AQ 10 mcg bevat 10 microgram vitamine D.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Je kunt de druppels gewoon door de moedermelk (in een flesje dat je eerder hebt gekolfd) mengen. Wanneer je flesvoeding geeft, dan kunnen de vitamine druppels daar ook in worden toegevoegd. Let wel op dat je de vitaminedruppels toevoegt nadat je de fles hebt verwarmd. Zo gaan er geen vitamines verloren.
Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt. Een verhoogde calciumspiegel kan leiden tot calcinosis (calciumzouten in de zachte weefsels van het lichaam, zoals de nieren, het hart en de longen) en hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed).
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby? Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby's een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen.
Tot dat een baby 12 weken oud is (3 maanden) adviseert de Gezondheidsraad een vitamine K-supplement. Vitamine D nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van je baby. Omdat er niet genoeg vitamine D in borst- of flesvoeding zit, wordt vanaf week 1 een vitamine D-supplement aangeraden.
Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.
Een vertraagde bloedstolling is een mogelijk gevolg. En te veel? Dat komt in de praktijk niet voor en zou geen schadelijke effecten moeten opleveren. Maar gebruik je bloedverdunners of antistollingsmiddelen, dan kun je voor de zekerheid beter geen vitamine K-pillen slikken met meer dan 100 microgram vitamine K.
Het algemeen advies in Nederland is om alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, of je nu fles- of borstvoeding geeft. Voor vitamine K geldt het advies als je borstvoeding geeft, dat je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geeft.
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
Volwassenen (incl.
Volgens de fabrikant: 800–1000 IE/dag òf 5600–7000 IE/week òf 25.000 –30.000 IE/maand.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Om de calcidiolspiegel boven 75 nmol/l te houden hebben de meeste volwassenen een dosis vitamine D nodig tussen 25 en 75 mcg (1000-3000 ie) per dag. Ouderen hebben vaak een hogere vitamine D-behoefte dan (jong)volwassenen.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Bij flesvoeding kun je de vitamine D en vitamine K druppels eenvoudig door de fles mengen. Doe dit wel nadat je de fles hebt opgewarmd; zo voorkom je dat er vitamines verloren gaan. Is je kindje al wat groter en krijgt het al fruithapjes? Dan kun je de vitamine D druppels ook door het hapje mengen.
D-ixX Liquid is dan ook geschikt voor kinderen en volwassenen. Gebruik: Onder 50kg: 2 druppels per dag. Boven 50kg: 5 druppels per dag.
Welke vitamine D wordt het beste opgenomen? De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt.