Mensen met een verzamelstoornis (in de volksmond ook wel 'verzamelwoede', 'verzameldrang' of 'hoarding' genoemd) hebben een sterk gevoelde behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het wegdoen van deze spullen gaat samen met een gevoel van lijden.
Beslissingen nemen wordt ook moeilijker als je lang achter elkaar opruimt. Maak daarom je opruimsessies bij voorkeur niet langer dan een of twee uur. Te lang achter elkaar opruimen heeft ook invloed op je motivatie. Je wordt moe en hebt het gevoel dat je eerst een paar dagen bij moet komen.
Geen bewaarplicht voor particulieren
Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren. Dan heeft u bewijs als u het niet eens bent met de navordering.
Spullen die hun functie hebben verloren. Denk aan kinderschoentjes die te klein zijn geworden. Of speelgoed waar je kinderen niet langer in geïnteresseerd zijn. Gadgets die je kocht omdat je dacht dat ze je leven makkelijker zouden maken.
Een verzamelstoornis, naar het Engels ook wel hoarding genoemd, is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-5 behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum. Er is sprake van persisterende moeilijkheden met het bijeenbrengen en weggooien van bezittingen.
Allereerst blijkt dat de familie waarin je geboren wordt van grote invloed is. Bijna elke extreme verzamelaar heeft namelijk wel een (eerstegraads) familielid dat ook last heeft van verzamelwoede. Anders gezegd lopen kinderen van hoarders een vergrote kans zelf ook de stoornis te ontwikkelen.
Houd het klein. Maak bijvoorbeeld samen het aanrecht vrij van spullen. Deel de spullen op in dingen die weg mogen, waar twijfel over is en die moeten blijven. Geef spullen die blijven een eigen, vaste plaats.
Door je huis op te ruimen en schoon te maken kun je genieten van een meer opgeruimde en georganiseerde omgeving en dit kan stress verlichten. Zelfs het schoonmaken op zich kan helpen bij het verminderen van stress. Maar wees realistisch. Het hoeft niet allemaal in één dag klaar.
Je kunt je spullen ook naar een weggeefwinkel brengen waar andere mensen gratis jouw spullen kunnen ophalen. Of plaats een minibieb met oude boeken en spullen in je voortuin. Ook online zijn er veel lokale platforms en communities waar je je spullen gratis aan kan bieden.
Dwangmatig verzamelen kan al op jonge leeftijd beginnen. Vaak uiten de eerste symptomen zich tussen het 11e en 15e jaar. Achteraf rapporteren mensen vaak een traumatische gebeurtenis als begin van de verzamelwoede. Als kind gepest worden omdat je armer bent dan andere kinderen, kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn.
Zo helpt u een verzamelaar over de opruimdrempel Vermijd negatief geladen woorden als rommel, afval of troep. Probeer ruzie te vermijden, dat werkt averechts. Besef dat de verzamelaar een volwassen persoon is die zelf mag beslissen wat hij of zij met zijn spullen doet.
Een op de 14 Nederlanders is een 'hoarder', een hamsteraar: een problematische verzamelaar. Hij omringt zich met spullen die in andermans ogen troep zijn. Wat maakt dat hij zo moeilijk weg kan gooien?
Bij sommige mensen met een verzamelwoede is een psychische kwetsbaarheid de reden voor hun verzameling. Vaak weten ze best dat anderen vinden dat ze iets raars doen, en schamen ze zich voor hun volgestouwde huis. Ze zijn bang dat je hun kwetsbaarheid ziet: dat ze geen controle hebben over hun verzamel- of spaardwang.
Bekende voorbeelden zijn postzegels, suikerzakjes, munten, stripboeken en voetbalplaatjes. Maar er zijn ook veel vreemdere verzamelingen zoals spaarpotten, flessen oude drank, grasmaaiers en zelfs navelpluis.
Een Amerikaan heeft gemiddeld 300.00 spullen in zijn huis, weten we uit onderzoek. Bij de gemiddelde Nederlander is het vast niet heel veel anders. Van spullen kan je enorm blij worden.
Spullen inleveren kan bij de meeste kringloopwinkels. Elke kringloop heeft zijn eigen methode om gebruikte spullen in te zamelen. Kringloopwinkels kunnen voor de inname van spullen andere tijden hanteren dan de openingstijden van de winkel zelf. Sommige winkels hebben voor de inname een speciale dag in de week.
Kort gezegd houdt dit in dat je je spullen terug kan vorderen indien je ex-partner weigerachtig blijft aan jouw verzoek te voldoen. Het niet terug geven van de spullen wordt gezien als diefstal. Je hebt als eigenaar (indien te bewijzen) drie jaar na de diefstal de tijd om je spullen terug te vorderen.
Maar wat moet je nu eigenlijk bewaren en voor hoe lang? Bewaar alleen documenten die een bewijsfunctie hebben of informatie bevatten die je niet zo makkelijk elders kunt opvragen. Van alle overige papieren kun je met een gerust hart afscheid nemen.
Een verzamelaar is een persoon die, bij wijze van hobby of tijdverdrijf, een collectie van een bepaald type voorwerpen aanlegt. Een bijkomend doel kan zijn om een waardevolle verzameling aan te leggen bij wijze van investering of oudedagsvoorziening.
Het blijft een feit dat op zolder vaak spullen liggen die je helemaal niet (meer) nodig hebt. Daarom liggen ze ook op zolder. Maar om ze nou zo weg te doen is vaak een hele stap. De schoolwerkjes van vroeger, de babykleertjes, de kerstspullen en al je schoolagenda's, die doe je toch niet zo weg?