Als ambtenaar mag je nooit informatie verstrekken, verspreiden of naar buiten brengen die geheim is of waarvan je de vertrouwelijkheid kan vermoeden. Anders overtreed je jouw geheimhoudingsplicht.
Ambtenaren hebben in veel gevallen een uitvoerende functie, zoals het beoordelen en verlenen van vergunningen, het innen van belastingen en premies en het verwerken van aanvragen, zoals aanvragen voor een nieuw rijbewijs of paspoort.
Het ambtenarenrecht bevat de rechten en plichten van niet-genormaliseerde ambtenaren en hun werkgever, zoals politie- en defensieambtenaren. Het is de tegenhanger van het arbeidsrecht waar genormaliseerde ambtenaren en medewerkers in het bedrijfsleven mee te maken hebben.
Volgens de Ambtenarenwet 2017 is een ambtenaar een persoon die een arbeidsovereenkomst heeft met een overheidswerkgever. Een ambtenaar kan een gemeenteambtenaar zijn, maar ook medewerkers bij de provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaren.
Ambtenaren hebben sinds 1 januari 2020 een arbeidsovereenkomst, net als werknemers in het bedrijfsleven. Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) vervangen rechtspositieregelingen.
Het gemiddelde salaris van een ambtenaar ligt tussen de 2600 en 2800 euro bruto per maand. Dit komt neer op een jaarsalaris tussen de 31.000 en 34.000 euro op basis van een fulltime dienstverband.
Alle ambtenaren bij de rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen vallen onder de noemer genormaliseerde ambtenaar. Ook medewerkers van overheidswerkgevers zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB), De Nederlandsche Bank, het CBR, CBS en UWV zijn genormaliseerde ambtenaren.
Een ambtenaar is iemand die op grond van een bijzondere vorm van arbeidsovereenkomst werkzaam is voor een overheid. De rechtspositie van de ambtenaar in het zogeheten ambtenarenrecht is echter niet exact dezelfde als die van de in loondienst werkzame werknemer in het reguliere arbeidsrecht.
Je pensioen als ambtenaar wordt sinds 2012 berekend op basis van je laatste 10 dienstjaren bij de overheid. Bepaalde periodes van inactiviteit, zoals een loopbaanonderbreking, studies of verlof met wedde, kunnen meegeteld worden.
Een statutair ambtenaar die ontslag wil nemen, moet een opzeggingstermijn van dertig dagen in acht nemen. Het is wel mogelijk om de opzeggingstermijn in onderling overleg te verkorten. Voor een contractueel ambtenaar zijn de regels voor het nemen van ontslag afhankelijk van het type contract.
' Een ambtenaar moet initiatiefrijk zijn, risico's durven nemen, maar ook loyaal zijn en goed advies geven. In het boek geeft Jeroen Busscher, een bekende managementdenker, tips over leidinggeven aan 'de ideale ambtenaar'.
Ambtenaren leggen na aanvaarding van hun ambt de volgende ambtseed of -belofte af: Ik zweer/verklaar, dat ik voor het verkrijgen van deze dienstbetrekking aan niemand iets heb gegeven of beloofd noch zal geven of beloven.
Wie in een umc, universiteit, GGD, ministerie of andere overheidsinstelling werkt, is formeel in de meeste gevallen ambtenaar. Vanaf 1 januari 2020 wordt uw aanstellingsbesluit omgezet in een arbeidsovereenkomst.
De regels in deze gedragscode zijn onder an dere gebaseerd op wettelijke bepalingen uit de Ambtenarenwet, de NRGA, de Algemene wet bestuursrecht en het Wetboek van Strafrecht. Alle belangrijke wetsteksten kun je vinden in de bijlage.
De ambtelijke aanstelling is het reguliere dienstverband bij de publieke UMC's (MC Leiden, UMC Utrecht, Rotterdam Erasmus MC, UMC Groningen, azM/MUMC, locatie AMC). Het personeel bij deze UMC's, dus ook de medisch specialisten, is ambtenaar. Deze positie wordt beheerst door de Algemene wet bestuursrecht.
Een kwart van de beroepsbevolking (25,7 procent) is in Frankrijk werkzaam als ambtenaar. Het overgrote deel is in vaste dienst én heeft een arbeidscontract voor het leven. Daarmee is het land recordhouder.
Medewerkers openbaar onderwijs niet langer ambtenaar
De rechtspositie van alle ambtenaren veranderde op 1 januari 2020. Toen ging de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in. Daarmee vallen medewerkers in het openbaar onderwijs niet langer onder het ambtenarenrecht.
Hoeveel verdient een vuilnisman? Een fulltime vuilnisman verdient gemiddeld zo'n 2.000 euro bruto per maand. Per jaar is dat 26.179 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 11,66 euro per uur.
Vanaf 21 jaar verdien je als rijksambtenaar minstens € 11,06 per uur. Als fulltimer ligt je minimumloon per maand op minstens € 1.725.
Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) worden ambtenaren per 1 januari 2020 werknemer. Ze krijgen een arbeidsovereenkomst in plaats van een aanstelling en het gewone arbeidsrecht wordt op hen van toepassing.
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) gaat in per 1 januari 2020. De aanstelling voor ambtenaren verdwijnt dan. Ambtenaren krijgen een arbeidsovereenkomst, net als werknemers in het bedrijfsleven. Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) komen in plaats van rechtspositieregelingen.
De raad als werkgever
Voor de meeste medewerkers bij de gemeente is het college de werkgever. De raad heeft daarbij een kaderstellende en controlerende rol. Maar de raad beschikt ook over een eigen – kleiner – ambtelijk apparaat: de griffie, bestaande uit de griffier en eventueel ondersteunend personeel.