Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren.
Tips om zelf saffraan te kweken
Onkruid gaat met veel voeding en vocht lopen die essentieel zijn voor de krokussen. Goed doorlatende grond is ook belangrijk en niet te veel dierlijke mest. De bollen mogen ook best diep de grond in. Zo maken ze langere stengels aan en krijg je grotere stampers.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de lichtpaarse saffraan krokus. Saffraan wordt ook wel het “rode goud” genoemd, of de “king of all spices”. De specerij geeft kleur, geur en een onderscheidende smaak aan een gerecht. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen. De saffraankrokus wordt binnen Europa vooral in Griekenland en op kleine schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije en op de Krim geteeld.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op.
Saffraan oogsten
De gele meeldraden hebben weinig culinaire waarde. Op de plaats waar de drie stampers samenkomen in het bloempje, verandert de stamper van vuurrood in oranje/geel. Het eerste deel onder het punt waar de drie stampers samenkomen, mag mee in de saffraan en wordt als saffraan geoogst.
Saffraan(extract) is zeer veilig in doseringen (20-200 mg/dag) die in humane studies zijn gebruikt. In een enkel geval kan het gebruik van saffraan gepaard gaan met nervositeit, misselijkheid of hoofdpijn.
In de commerciële saffraanteelt blijven de crocus Sativus bollen zo'n 5 jaar achter elkaar in de grond zitten waarna ze weer opgerooid worden. De saffraan opbrengst is veelal in het tweede jaar na aanplant op zijn top, waarna het tot het vierde jaar stabiel blijft en daarna minder wordt.
Saffraan is een specerij die wordt gewonnen uit de rode stamper van de saffraankrokus (Crocus sativus), die in tegenstelling tot de tuinkrokus niet in de lente maar in de herfst bloeit. De plant wordt oorspronkelijk vooral geteeld in het Middellandse Zeegebied en in het Midden-Oosten.
Sinds 2013 wordt ook in het Belgische Morkhoven op kleine schaal saffraan geteeld. Buiten Europa wordt de plant onder meer geteeld in Iran, Azerbeidzjan, Marokko, Afghanistan en India (Kasjmir). Iran is de grootste producent van saffraan met meer dan 90% van de totale wereldproductie.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Zorg dat je de uitgebloeide bloembollen in je gazon niet te snel afmaait. Laat ze ongestoord de voedselvoorraad op peil brengen voor een volgende bloei. Als de zaden rijp zijn, zaaien ze zich volgend voorjaar rijkelijk uit. Maai je ze te vroeg af, dan kan dat dus ook een oorzaak zijn van minder bloeiende krokussen.
Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende hoeveelheden saffraandraden, afkomstig uit Iran. Hoewel dit specerij ook in andere landen geproduceerd wordt, komt 90% er van uit Iran. Deze Perzische saffraan is de meest intense ter wereld en wordt daarom gezien als de beste kwaliteit.
De draadjes zijn de stuifmeeldraden van de plant. Deze kun je niet direct gebruiken, maar moet je eerst ongeveer 20 minuten weken in warm water of drank, zoals jenever of wodka. De saffraanpoeder is het stuifmeel en is wel direct te gebruiken in gerechten.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.