Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Ananas is rijk aan gezonde voedingsstoffen als vitamine C, mangaan, koper en foliumzuur. Verse ananas bevat weinig calorieën: 50 per 100 gram, wat neerkomt op 83 calorieën per portie van 165 gram. Ananas bestaat voor het grootste deel uit water (86 %).
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Ananas is vetverbrandend.
Er bestaat geen voedingsmiddel dat zomaar vet verbrandt. Verse ananas bevat - zoals de meeste groenten en fruit - weinig calorieën en is rijk aan vezels en vitaminen. Ananas helpt daarentegen wel uitstekend om een eiwitrijke maaltijd vlotter te verteren.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Asperges zijn rijk aan vitamine E en stimuleren de productie van hormonen die nodig zijn voor actieve seks. Bananen: dit fruit is vooral goed voor de heren. Ze zitten vol enzymen, zoals bromelaïne, die goed zijn voor hun libido. Bovendien leveren ze veel energie, omdat ze vitamine B bevatten.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Er zitten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten in een ananas die je lichaam voorzien van een hoog vitamine C-gehalte en bromelaïne, een onstekingsremmer. Daarnaast staan de ananas en haar schil erom bekend een goed vocht afdrijvend vermogen te hebben.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.