Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Zowel de wormenthee als de geoogste compost kunnen enkele maanden afgesloten bewaard worden op een koele, donkere plaats.
Als je de compost wilt bewaren is het goed deze iets te drogen, zodat je deze kunt zeven en de compost lekker los wordt voordat je deze verpakt. Ook haal je zo eventueel achtergebleven wormen en andere dieren uit de compost.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken. In het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 20 procent compost. Bij het oppotten de potgrond vermengen met 10 procent compost of jaarlijks een dun laagje bij de plant strooien.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Compost kun je elk jaar strooien. Het kan op elk moment waarop het je uitkomt, maar meestal wordt het in het voorjaar of in het najaar op de tuin gebracht.
Compost werkt als een spons en houdt water en voedingsstoffen beter vast. Allemaal heel gunstig voor uw tuinplanten.
Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.” “Als het echt gedaan is met de oogst, zul je het daarna moeten doen met je zelf ingemaakte tomaten.
Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft.Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.
Het is voldoende om één keer per jaar een laagje compost door de bovenste grondlaag van je borders te mengen. Een laag van 1 of 2 centimeter compost volstaat, tenzij je grond erg arm is. In dat geval raden we 4 tot 6 centimeter aan. Je kunt ook een dun laagje uitstrooien over je gazon.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen. Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Hoe lang duurt het tot het blad verteerd is en als 'compost' gebruikt kan worden? Dat is een beetje afhankelijk van de bladsoort en de omstandigheden. Bij een wat vochtiger jaar met hogere temperaturen in de winter gaat de vertering sneller. Gemiddeld duurt het proces tussen de anderhalf en drie jaar.
Zet je compostvat of je compostbak op een zonnige plaats. We raden hierbij aan om het compostvat op tegels of een houten palet te plaatsen, zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen en de compostdiertjes hun weg vinden naar het materiaal.
Compost spreid je, afhankelijk van het type beplanting en de hoeveelheid meststof die je eerder al had aangebracht, tot 5 cm dik uit en hark je daarna onder het oppervlak. Compost bevat grote hoeveelheden fosfaat en kalium.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Als je een compostbak hebt kun je daar zelf ook compostwormen in vinden. Met wat compost en half verteerd groenafval kun je ze gemakkelijk naar je wormencomposttoren verhuizen. Als je geen compostbak hebt kun je ook overwegen om er één na te bootsen.
Laat je compost ongeveer een maand in de tweede bak zijn werk doen. Schep alles door elkaar met een riek, waarbij je ervoor zorgt dat de compost die eerst aan de buitenkant zat, nu in het midden van de hoop komt. Tijdens het omzetten kan je eventueel nieuw materiaal (zoals grasmaaisel) toevoegen.
Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving). „De schillen komen op een hoop terecht tussen ander organisch afval.Dus er komt uiteindelijk maar weinig van de stof in de compost terecht. Bovendien worden aardappelen tegenwoordig niet vaak meer bewerkt met een ontkiemingsremmer.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.