Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
Met de invoering van EcoDesign 2022 mogen niet alle houtkachels (meer) op de markt verhandeld worden. Zo mogen kachels nog maar 40 miligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van minimaal 75%.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Een houtkachel aanschaffen om je huis mee te verwarmen lijkt een goed idee, omdat je hiermee dus de energieprijzen reduceert. Echter is het stoken van hout ook slecht in het nieuws de laatste tijd. Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen.
Stookalert 12 februari 2023: stook geen hout in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland. Het RIVM adviseert om op zondag 12 februari 2023 in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland geen hout te stoken.
De gemeente kan een houtkachel niet verbieden
Nee, er is in de wetgeving nog niet voldoende basis om houtkachels bij particulieren thuis te verbieden. De houtstoker is wel verplicht ervoor te zorgen dat de houtkachel geen hinder veroorzaakt.
Bij windstil en bij mistig weer blijft de rook lang hangen in de omgeving. Het is dan beter om niet te stoken. Daarnaast komt het bij sommige weersomstandigheden voor dat een warme luchtlaag de houtrook 'naar beneden drukt'. Ook dan blijft de rook lang hangen in de buurt en kun je dus beter niet stoken.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Voordelen pelletkachel
Ten opzichte van een houtkachel heeft een pelletkachel een hoger rendement. Dit komt doordat de houtpellets gemaakt worden van zuiver houtafval. Dit maakt pellets de ideale brandstof voor maximale warmte. Daarnaast hebben ze een schone verbranding.
Naaldhout (dennen,spar) wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. De rook en de problemen met het hars treden eigenlijk alleen op bij een lage verbrandingstemperatuur, dus is niet geschikt in de openhaard, maar wel in de houtkachel.
Door hout te verbranden in een houtkachel, open haard of barbecue komt houtrook vrij. In houtrook zitten verontreinigende stoffen die zo in de lucht terecht komen. Dit is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. De luchtkwaliteit wordt bepaald door hoeveel verontreinigende stoffen er in de lucht zitten.
Moderne houtkachels van gerenomeerde merken hebben een rendement van zo rond de 85%. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de populaire Contura 850 of de spekstenen Altech Eclips. Een kachel met een uitzonderlijk hoog rendement is de Walltherm Königsspitze. Deze kachel heeft een rendement van maar liefst 93%!
U kunt het stookalert van het RIVM raadplegen, maar ook die van de NHK (Nederlandse Haarden-en Kachelbranche). Hier voert u eenvoudig uw woonplaats in en de website geeft weer of uw regio “groen” of “oranje” is. Code Groen – De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken.
Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
De HPE houtindex is sinds halverwege 2022 aan het zakken. Vanaf eind 2022 zien we echter de daling afvlakken en nu, begin 2023 is de index weer licht gestegen! De verwachte daling heeft dus wel degelijk plaats gevonden, maar is van een korte duur geweest.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Financieel kan houtstook dus iets voordeliger zijn als je veel voor je gas betaalt en een efficiënte houtkachel hebt. Maar met een wat oudere kachel kom je met een beetje pech niet boven de 60 procent efficiëntie uit. Dan heb anderhalf keer zoveel hout nodig.