Er is echter geen medicijn dat nachtangsten kan voorkomen. Volwassenen worden soms verwezen naar een psycholoog. Dit kan iemand helpen om de aanvallen onder controle te houden. Slaapadviezen zoals een regelmatig slaapritme hanteren en het vermijden van stress, alcohol en cafeïne, kunnen een positief effect hebben.
Raak je kind tijdens een night terror dan ook liever niet aan en blijf op afstand zitten. Zo kun je hem wel in de gaten houden dat hij zich niet bezeert. Wat soms ook kan helpen, is de lamp op de gang aan te zetten. Na een nachtangst zal je kind vanzelf weer rustig in slaap vallen.
Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook 's nachts niet tot rust.Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek.Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
Onder parasomnie vallen alle ongewenste gedragingen en sensaties die zich voordoen tijdens het slapen. U doet iets tijdens de slaap, waardoor u wakker lijkt te zijn. Denk aan slaapwandelen, praten in de slaap of nachtelijk eten. Door slaapwandelen of andere parasomnie-aandoeningen kunt u overdag vermoeid zijn.
Een nachtmerrie is een droom die veel negatieve emoties oproept, zoals angst, verdriet, wanhoop, bezorgdheid, boosheid of walging. Voorbeelden van veelvoorkomende nachtmerries zijn: vastzitten in een zinkende auto, achterna gezeten worden door iets of iemand of dat je tanden afbrokkelen.
Het is een slaapstoornis die valt onder de zogeheten parasomnieën.Dit betekent dat iemand abnormaal gedrag vertoont gedurende de REM-slaap. Deze slaapfase kenmerkt zich normaliter door verlamde lichaamsspieren en snelle oogbewegingen (aan dit laatste, Rapid Eye Movement, dankt REM-slaap zijn naam).
Waarom mensen in hun slaap praten, kan met verschillende oorzaken te maken hebben.Zo kan het voortkomen uit stress, depressie, slaapproblemen, consumptie van alcohol, en ziekte [3]. Ook kan het kijken van een spannende, indrukwekkende of emotionele serie of film het praten in de slaap versterken.
Dit verschijnsel is volledig normaal en komt vrij vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen. Het is belangrijk om op te merken dat spreken in de slaap geen onthulling van diepe geheimen betekent. Tijdens de slaap is de spiercontrole zodanig ontspannen dat het moeilijk is om woorden correct uit te spreken.
Over het algemeen kan praten in je slaap weinig kwaad en heeft iedereen er ooit wel eens last van, maar er kunnen ook oorzaken zijn waardoor het praten wat vaker voorkomt. Het kan bijvoorbeeld komen door depressie, koorts, alcohol, stress of slaaptekort.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
"Dat komt doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is. De rem is eraf. Daardoor lijken problemen en angsten 's nachts veel groter dan overdag."
Paniekaanvallen 's nachts
Ook mensen zonder paniekaanvallen overdag kunnen 's nachts een soort paniekaanvallen hebben. Dit wordt ook wel pavor nocturnus, nachtangst of nachtterreur genoemd. Pavor nocturnus behoort tot de slaapstoornissen en komt vaak bij kinderen voor.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Een slaapstuip, ook wel hypnagoge schok genoemd, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken.Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
Overdreven slaperigheid of hypersomnia is een symptoom bij een reeks van ziektebeelden. Mensen met hypersomnie of hypersomnolentie hebben last van dagelijks en meermaals per dag terugkerende episoden van slaperigheid.
De symptomen van slaapapneu
Het slaapapneusyndroom, de officiële benaming van slaapapneu, heeft als symptomen overmatige slaperigheid, hoofdpijn, doorslaapklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen en/of prikkelbaarheid. Als u dus één van deze klachten ervaart, kan het zijn dat u lijdt aan slaapapneu.
Praten in je slaap is normaal voor de meeste van ons
Ongeveer 5% van alle volwassene praat regelmatig in zijn slaap, maar zeker twee derde van alle volwassene zegt wel eens iets in zijn slaap. Er wordt vaak niet meer dan 30 seconden gepraat per keer, maar bij sommige mensen komt het meerdere keren per nacht terug.
Slaapgerelateerde hallucinatie wordt parasomnia genoemd. Je kunt dan zowel visuele als auditieve hallucinatieshebben. Parasomnia kan optreden wanneer je net in slaap bent gevallen of bij het wakker worden. Een chronisch slaaptekort kan de oorzaak zijn van slaap-geïnduceerde hallucinaties.
En sommigen zeggen dingen die totaal niet te begrijpen zijn. Als je je stoort aan iemand die praat in zijn slaap, dan wil het nog wel eens helpen om die persoon wakker te maken. Kinderen groeien hier meestal overheen. Maar ook als volwassenen praten in hun slaap is het normaal gesproken volkomen onschadelijk.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Een bijzonder slaapprobleem kan tijdens de REM-slaap gebeuren: REM-sleep behaviour disorder (RBD). Dit is een stoornis waarbij de persoon slaapt maar de spieren niet of onvoldoende verlamd zijn. Normaal gesproken zijn de spieren verlamd tijdens de REM-slaap, zodat armen en benen niet wild bewegen tijdens het dromen.
Heb je een korte nacht, of slaap je slecht, dan ontstaat al snel een tekort aan REM-slaap. Concreet betekent dit dat je hersenen niet alle indrukken goed kunnen verwerken en je hoofd 'vol raakt'. Hierdoor ontstaan er problemen met het langetermijngeheugen, met de concentratie en word je prikkelbaar.