Bewaar citroen bij voorkeur buiten de koelkast, op een koele plaats (12-15°C) of op de fruitschaal. Na de pluk rijpen ze niet meer en blijven ze 1 tot wel 2 weken goed. Heb je een halve citroen over? Bewaar deze dan wel in de koelkast.
Je kunt ze het beste bewaren in de koelkast in een afsluitbare plastic zak. De zak zorgt ervoor dat het vocht in de citroenen blijft. Zo kun je ze vier weken bewaren. De rasp krijgt een andere smaak als je de citroen in een plastic zak bewaart, de schil wordt er zelfs lekkerder door.
Bewaartip voor dit product. Giet het sap in een ijsblokjeshouder en vries in. Als het ingevroren is haal de ijsblokjes eruit en bewaar in een afsluitbaar bakje of plastic zakje.
Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Bedek de halve citroen met huishoudfolie (vershoudfolie) en leg hem in een rekje van de frigodeur. Je kan hem ook met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast bewaren, of invriezen. Snijd in dat geval de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje. Zo blijft hij acht tot twaalf maanden vers.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Je kunt citroenrasp ook goed invriezen. Probeer het zo luchtig mogelijk in te vriezen, dan kun je makkelijker een schepje uit een bakje halen of vries het in een doosje met ijsblokjes zodat je een blokje kunt gebruiken indien nodig, dat is nog makkelijker.
De citroen kan je zo 2 – 3 dagen bewaren. Wel even kijken, ruiken en proeven als je het weer wilt gaan gebruiken. Wat je ook kunt doen is de halve citroen in stukjes snijden en in een halve liter water doen. Plaats dit in de koelkast en je hebt na een halve dag lekker koel citroenwater.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Citroenweetjes: – Het wassen van citroenen (en citrusfruit in het algmeen) doe je als volgt: Leg het fruit in een bak met warm water waaraan een beetje mild afwasmiddel is toegevoegd. Laat een kwartiertje in dit water liggen en spoel daarna goed af met koud water.
Besprenkel je salade met een beetje citroensap, of maak van het sap een heerlijke vinaigrette. Citroenlimonade is een lekkere dorstlesser. Klik hier voor een recept. Het ziet er misschien net iets minder mooi uit, maar een plakje citroen is (ook zonder schil) superlekker in je hete thee, ijsthee of water.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
Citroen en limoen bewaren in de koelkast is dus het beste idee. Wanneer het om een aangebroken citrusvrucht gaat, zullen ze helaas wat minder lang meegaan. Maar je moet ze nog steeds goed afgedekt in de koelkast bewaren.
Je kunt verdund citroensap gebruiken om je haar lichter te maken. Pers drie citroenen uit en meng het sap met 250 ml lauw water. Giet dit mengsel in een spray en verstuif het op gelijke wijze over je haar, maar vermijd je schedel om je schedelhuid niet te irriteren. Laat een uur inwerken en spoel met veel water uit.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Welke groente bewaar je in de koelkast? Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het sap ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In de koelkast is een limoen langer houdbaar. Invriezen kan ook. Snijd de limoen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Eventueel kun je er nog wat uitgeperste citroen bijdoen voor een frisse geur. Maak een voetenbadje met citroenschillen | Kook de schillen 10 minuten in water. Laat het afkoelen en zeef de schillen eruit. Meng het citroenwater met 4 eetlepels melk en 2 eetlepels olie.
Wel is de schil heel voedzaam en een aanrader voor lijners. De schil bevat het antioxidant chlorogeenzuur en stimuleert de vetverbranding. CITROENEN: Citroenschil en limoenschil bevatten ongeveer 5 keer meer vitaminen dan het sap van deze vruchten (!).
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.