Laat uw huid zoveel mogelijk met rust. U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten.
Wat zijn de symptomen van Gordelroos
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
In het kort
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Gordelroos wordt veroorzaakt door een (her)activatie van het waterpokkenvirus (varicella herpes zoster virus). Patënten die gordelroos kregen, hebben vroeger waterpokken (varicella) doorgemaakt.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte; Informeer mensen die langskomen; Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken; Overleg met het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, crèche of school.
Gordelroos is meestal geen ernstige maar wel een nare en pijnlijke aandoening, die niet moet worden onderschat. Een van de kenmerken van gordelroos is zenuwpijn, die kan aanhouden als de blaasjes al verdwenen zijn, de zogenaamde post-herpetische neuralgie.
Gordelroos is meestal niet ernstig, maar kan pijnlijk zijn. De blaasjes op uw huid genezen binnen een paar dagen of weken.
Gordelroos kan optreden als gevolg van stress of een burnout. Stress kan namelijk het afweersysteem verzwakken. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om zichzelf te verdedigen tegen het varicellazostervirus, en kan het virus weer actief worden. Dit leidt dan tot gordelroos.
Heb je nooit de waterpokken gehad, dan heeft jouw lichaam geen antistoffen tegen het varicella zoster virus. Wanneer je dan in aanraking komt met iemand die gordelroos heeft is de kans groot dat jij besmet kan raken met het virus.
Bijvoorbeeld op 1 helft van je borstkas. Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf.
Valaciclovir remt de groei van sommige virussen. Bij virusinfecties zoals herpes genitalis (een geslachtsziekte), gordelroos (herpes-zoster-virus), en koortslip (herpes-simplex-virus).
Een week lang kunnen er nog vlekjes of blaasjes bijkomen. Daarna drogen ze uit en vormen korstjes. Genezing treedt meestal op na 1 à 2 weken zonder littekenvorming. De huid is vaak nog een tijdje verkleurd.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
Gordelroos op het lichaam is op zich niet gevaarlijk, maar wel erg pijnlijk. Gordelroos in het gelaat kan het gezichtsvermogen of het gehoor aantasten en moet altijd behandeld worden.
Lymfeklieren in de buurt van de gordelroos zijn soms pijnlijk en opgezet. De blaasjes drogen eerst in tot korstjes, die later vanzelf van de huid af vallen. Dat kan 2 tot 4 weken duren. Als de blaasjes dicht bij het oog zitten of op de neus moet er altijd een arts meekijken.
Soms wordt het virus weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het virus actief wordt; misschien door een verminderde weerstand of oververmoeidheid. Je kunt vaker gordelroos krijgen.
Gordelroos begint vaak met gevoelige plekjes op de huid. U kunt u ziek voelen met hoofdpijn en koorts. Na een paar dagen verschijnen rode blaasjes op de pijnplek.
Als de gordelroos in het gezicht zit, kan er een ernstige oogontsteking ontstaan. Dit gebeurt vooral als er blaasjes op de neus zitten. Hiermee moet u direct naar een oogarts gaan. Gordelroos zit altijd maar aan één kant van het lichaam.
Patiënten met gordelroos hebben eenzijdige klachten in een beperkt huidgebied, waarvan de verzorgende zenuwknoop geïnfecteerd is met het virus. Dit kan op diverse plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komt het meeste voor op de romp. In het aangedane huidgebied ontstaan pijnklachten en een huiduitslag met blaasjes.
De huiduitslag is bijna altijd eenzijdig en passeert eigenlijk nooit de midline van het lichaam. In de aangetaste huid is het gevoel vaak veranderd: een verdoofd gevoel of juist pijn bij aanraking.