De beste dekens onderzocht. De beste algemene keuze is het Timzo dekbed. Dit wollen 4-seizoenen dekbed is gevuld met zachte schapenwol. Dit duurzame dekbed houdt je heerlijk warm en bestaat uit twee delen zodat je hem het hele jaar kunt gebruiken.
Voor mensen met een warme slaapkamer en heeft u het altijd warm, dan is een katoen deken of een 500 gram wollen deken het beste. Reinigen van wollen dekens kan alleen chemisch gereinigd worden, wilt U zelf wassen dan is een katoenen deken het beste.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Dan is een verzwaringsdeken wat voor jou! Wij hebben verschillende dekens getest en de Slaapcity® Verzwaringsdeken 7 KG is als best getest eruit gekomen. Hier heb je het gevoel als of iemand je stevig vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat je kan ontspannen en het werkt tegen stress en angstmomenten.
Een van de belangrijke eigenschappen waar je op moet letten als je een verzwaringsdeken koopt is het aantal lagen. De goedkopere verzwaringsdekens hebben vaak een 5-laags design, en de duurdere hebben vaak een 7-laags design. Het voordeel van een 7-laags design is dat deze veel langer mee gaat.
De vuistregel is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7 kilo. Als je rond de 100 kilo bent, kies je voor een deken van rond de 10 kilo. De meeste verzwaringsdekens voor volwassenen zijn 7, 9 of 11 kilo.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
De staldeken wordt gebruikt voor op stal. Deze dekens zijn ademend en licht. Het beste is om deze deken op te doen als het paard geschoren is. Het paard kan zich namelijk moeilijk warm houden zonder wintervacht.
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het 's nachts snel (te) warm hebt.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Wol is zwaarder dan een donzen of een tencel dekbed en wordt vaak gekozen door mensen die het fijn vinden om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Bovendien is wol een uitstekend ademend en vochtregulerend materiaal. Een wollen dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed.
Het deken kan gebruikt worden tijdens de opwarming om de spieren warm te maken, maar kan ook tijdens het rijden gebruikt worden om de spieren warm te houden. Na de training kan je het deken terug om doen, zodat je paard niet te snel afkoelt. Je kan het vergelijken met je winterjas.
Welke uitrijdeken is geschikt voor regen? Een wind- en waterdichte uitrijdeken wordt aanbevolen voor paarden met een rug die gevoelig is voor kou of nattigheid. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan worden gekozen voor een licht gevoerde of ongevoerde outdoor-uitrijdeken.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Verzwaringsdekens zijn veilig voor peuters en kinderen vanaf 2 jaar oud. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn vaak nog niet sterk genoeg om zelf het gewicht van de deken van zich af te krijgen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Een verzwaringsdeken, ook wel weighted blanket genoemd, kun je ook in de zomer gebruiken. Veel mensen denken dat het gewicht van een verzwaard deken ervoor zorgt deze warmer is, dit is echter niet het geval. Een verzwaringsdeken is niet warm, maar neemt juist de temperatuur van je lichaam over.
Je legt de verzwaringsdeken eerst volledig verspreid over het bed, waarna je hem in de breedte (de kortste kant van 150 CM) ongeveer tot helft dubbelvouwt. Hierdoor lig jij volledig onder de deken en je bedpartner zal niks van de deken merken.
Conclusie Verzwaringsdeken
Het extra gewicht van de deken zorgt voor een diepe druk stimulatie. Dit geeft je een geborgen en veilig gevoel, alsof je geknuffeld wordt. Door de zachte druk op je lichaam zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant, je hersenen meer geluk hormonen aanmaakt en minder stresshormonen.
Het verzwaarde deken stimuleert het lichaam puntsgewijs en geeft een gevoel van geborgenheid. De druk van het deken stimuleert een gewaarwording van aanraking (oppervlakkig gevoel) en van spieren en gewrichten (diep gevoel). Dit stimuleert de aanmaak van hormonen die een ontspannen en kalmerend gevoel geven.
In de meeste verzwaringsdekens worden kunststof granulaat korrels gebruikt. Deze vormen zich goed en onttrekken geen warmte. Ze voegen ook nauwelijks warmte toe en zijn goed wasbaar tot 60 graden! Indien je een natuurlijke vulling wilt, zijn kersenpitten de beste oplossing.