Wol drogen
Doe je wollen trui nooit in de droger. Daar zal hij onherstelbaar van krimpen. Laat je wollen trui bij voorkeur plat drogen op een handdoek. Hierdoor zal je trui niet door het gewicht van het vocht zijn vorm verliezen en gaan hangen.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche.De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Wel centrifugeren
Er zou te veel water achterblijven in de trui, waardoor drogen niet goed lukt. De trui verliest gemakkelijk z'n vorm. Centrifugeer op maximaal 400 toeren per minuut om je wollen trui veilig te wassen en alvast deels te drogen.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Voor al je wollen kleding gebruik je Robijn Wol & Fijn. Dit wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor al je wol, zijde en fijne was. Dankzij de pure formule is Robijn Wol en Fijn een zachte en veilige manier om je fijnste stoffen te wassen, voor zowel hand- als machinewas.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Wol centrifugeren
Die mag niet hoger staan dan 600 toeren. Van een te hoog toerental krimpt een wollen trui.
Kun je een schapenvacht wassen in de wasmachine? Een schapenvacht wassen is niet aan te raden, de lanoline verdwijnt uit de vacht en het leer wordt er stug van. Een schapenvacht die nat is geweest of gewassen is in de wasmachine wordt er dus niet beter op.
Beter: natte wollen kleren liggend en aan de lucht laten drogen. Daarbij maakt het niet uit of je ze in de wasmachine of op de hand hebt gewassen. Druk omdat de vezels veel vocht opnemen het overtollige water er van tevoren zo goed mogelijk uit.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel en was je wollen trui op maximaal 30°C en 400 toeren. Die lage toeren zijn echt heel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.
Voor items gemaakt van zijde en katoen kies je best voor het koude handwasprogramma van je wasmachine. Kledingstukken van wol en kasjmier was je daarentegen beter op het wolprogramma omdat het koude water van de handwasstand de vezels doet schrikken waardoor het kledingstuk kan krimpen.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel.Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt. Ook is wolwasmiddel pH-neutraal en bevat geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels van de wol aantasten.
Een wollen trui kun je niet in het water laten liggen om te laten weken, dit beschadigt namelijk de wolvezels. Wring de trui niet uit maar laat de trui liggend drogen op een handdoek.
Je kunt heel makkelijk een handwas doen in je badkuip. Vul het bad met een bodem licht lauw water en voeg er een beetje wasmiddel aan toe voor delicate stoffen. Draai de trui binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui.
Een wollen deken van het merk Røros is gemaakt van zuiver scheerwol. Deze kun je het beste schoonmaken met een handwas van maximaal 30 graden en niet chemisch te reinigen.