Regenereren = Het naar consumptietemperatuur verwarmen van koelverse en diepgevroren etenswaren. Het regenereren is een van de meest kritieke fasen van de GMP van voedelsbereiding en -handleiding. Regenereren = Het naar consumptietemperatuur verwarmen van koelverse en diepgevroren etenswaren.
regeneratie:het opnieuw voortbrengen, het weer doen aangroeien.
Het regenereren van een gerecht betekent letterlijk: terug op temperatuur brengen. Dit gebeurt vaak in de laatste fase van het kookproces. Aangezien gerechten vaak vooraf gemaakt worden, is dit een veel voorkomende werkwijze.
Hiervoor moet de werkwijze zoals in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' gevolgd worden. Dit kan door: - In minder dan 1 uur moeten de maaltijden van 7°C of kouder naar ten minste 60°C in de kern zijn. - Meet aan het einde van het regenereren de temperatuur van enkele maaltijden.
Regeneratie is het proces waarbij roetstoffen die worden opgehoopt in het roetfilter (ook wel 'Diesel Particulate Filter' genoemd), worden verbrand (het filter wordt als het ware schoongebrand).
Regeneratieproces – 'Regenereren'
Hierbij wordt het opgeslagen roet verbrandt. Dit wordt gedaan door extra brandstof in het roetfilter te spuiten. Hierdoor worden de uitlaatgassen tijdelijk verwarmd tot c.a 680 graden (regeneratie temperatuur) en verbrand het roet in het roetfilter.
genomen zal een DPF regenerenen iedere 400 tot 1200 km. Kun je dat regenereren zien of merken Helaas, dat kun je slecht zien of merken. Er zijn een paar aanknopingspunten, maar dan moet je wel je auto goed kennen. Het brandstofverbruik is tijdens het regenereren 30-40% hoger dan normaal.
Regenereren (opwarmen in de stoomoven) is lekkerder en gezonder dan opwarmen in de magnetron: regenereren is een heel zorgvuldige wijze van opwarmen of ontdooien. Met de regenereerstand op je oven voorkomt je dat gerechten uitdrogen en blijft de kwaliteit beter bewaard.
Deze ovens zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen. Het voordeel van zo'n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt.
– Zoek in het programmaoverzicht de functie 'regenereren'. – Selecteer temperatuur en tijd. Een gemiddelde maaltijd is op 130 graden in circa 15 minuten warm. – Haal je maaltijd uit de koelkast en zet onafgedekt in de oven.
Je kunt prima in plastic voorverpakte etenswaar, zoals soep bijvoorbeeld, in de stoomoven heet stomen.
Je eten weer opwarmen kan ook erg smaakvol met stoom, het droogt niet uit en proeft alsof het net bereid is. Wel duurt het wat langer dan in de magnetron, ongeveer 10 min. Snel even iets opwarmen zoals een bekertje melk of zo dat kan helaas niet.
De lever kan weer aangroeien
Bij de mens is voornamelijk de lever perfect in staat tot regeneratie. Aangetaste of beschadigde delen van de lever groeien weer aan. Dit kan echter niet onbeperkt: op een gegeven moment is de lever niet meer in staat om voldoende te regenereren.
Hoe vaak wordt de waterontharder geregenereerd? Het aantal dagen tussen twee regeneraties wordt de regeneratie intervaltijd genoemd. Er bestaat geen "juiste" intervaltijd omdat je de voor- en nadelen van een korte en lange intervaltijd tegen elkaar moet afwegen.
Als een roetfilter is verstopt ( lampje brand op het dashboard ) dan is de beste oplossing het toevoegen van de JLM Diesel DPF Cleaner 375ml Deze reiniger zorgt ervoor dat het roet in het roetfilter al op lage snelheid, bij een lage motorbelasting en ook tijdens korte ritjes verbrand.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
Regeneratie (letterlijk: 'opnieuw ontstaan') komt bij mensen al van nature voor. Vooral onze huid en lever hebben een groot vermogen tot zelfherstel. Tijdens een leverdonatie kan een arts bij een levende donor een deel gezond leverweefsel wegnemen en daarmee de functie van een zieke lever vervangen.
Stel de temperatuur van de stoomoven voor verwarmen in op 95 °C, dus net onder het kookpunt. Zo blijft de structuur van het gerecht beter en het gerecht gaart niet door. In de magnetron kan een gerecht wel nagaren, omdat je daar geen invloed hebt op de uiteindelijke temperatuur van het gerecht zelf.
Saran huishoudfolie is stevig huishoudfolie dat onder andere zeer geschikt is om mee te werken in de stoomoven.
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
U kunt ook voedingsmiddelen ontdooien in uw stoomoven! Zet de temperatuur dan op 60 graden. Kip is dan in zo'n 40 minuten ontdooid en gehakt vlees al na zo'n 20 minuten. Gebruik hiervoor de gaatjesbak van uw stoomoven.
Voorkom korte stukjes rijden. Wanneer een auto gaat regenereren heeft de auto hier even de tijd voor nodig. Wanneer de auto tijdens de regeneratiecyclus wordt stil gezet wordt het regeneratieproces onderbroken en dus niet afgemaakt. Hierdoor ontstaan er sneller roetfilter problemen.
Hoeveel kilometer rijden? Doorgaans geldt voor personenauto's dat het roetfilter gereinigd dient te worden wanneer een auto tussen de 100.000 en 180.000 kilometer heeft gereden.
Met het vervangen van de roetfilter is al gauw zo'n €1.000 tot €1.500 gemoeid, terwijl een roetfilter reinigen gemiddeld tussen de €200 en €400 kost. Het levert dus al gauw een besparing op van zo'n €1.000. Bovendien is reiniging, zoals gezegd, een stuk sneller, waardoor het u ook minder arbeidsuren kost.