De kleur van de huid wordt bepaald door de hoeveelheid en het type pigment (melanine) in de huid. Er zijn twee typen melanine: feomelanine (rood tot geel) en eumelanine (donkerbruin tot zwart).
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
De huidskleur wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid en verdeling van het melaninepigment in de huid. Een getinte huid heeft een andere huidstructuur dan een lichte huidtype, waardoor er een andere aanpak is voor huidproblemen. Ieder plekje wordt een vlekje! Dit is een bekend fenomeen onder getinte huidtypes.
Blank is in de loop van de twintigste eeuw sterk ingeburgerd geraakt als aanduiding voor iemand met een min of meer roze huidskleur. Wit wordt vooral gebruikt om iemands teint te beschrijven, zoals in wit zien en in de winter een witte huid hebben.
Passende kleuren
In tegenstelling tot felle kleuren zijn pasteltinten juist perfect als je een wat lichtere huid hebt. Pastelkleuren zijn namelijk een stuk 'zachter' en geven je huid een warme gloed. Denk hierbij aan kleuren zoals geel, lila, babyroze, lichtblauw of mint-groen. Hallo spijkerjasje van vorig jaar!
Wanneer je beige draagt is het belangrijk om te weten of je een warme of een koele ondertoon moet hebben. Koel bruin of beige heeft een roze ondertoon. Warm bruin of beige is een tint met een gelige ondertoon. Heb je een koele ondertoon in je huid dan zal koel bruin (aan de linker kant) je beter staan.
Mensen met dit huidtype hebben rood of lichtblond haar en een lichte kleur ogen. De huid is licht van kleur met meestal sproeten. Personen met dit huidtype verbranden heel snel in de zon en worden nauwelijks bruin. Meestal neemt het aantal sproeten juist toe na expositie aan zonlicht.
De tweede laag, de dermis, is bij een donkere huid dikker en compacter dan die van een blanke huid. De collageenvezels in een donkere huid zijn dunner dan die in een blanke huid. De donkere huid heeft daarnaast minder elastische vezels in de dermis, maar daarentegen wel een groter aantal fibroblasten.
Om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon, wordt het pigment melanine aangemaakt door de pigmentcellen. Bij te veel UV-licht kunnen de pigmentcellen in de war geraken en te veel melanine aanmaken waardoor dit pigment zich op één plek verzamelt en pigmentvlekken ontstaan op onze huid.
Er zijn vier basistypen gezonde huid: de normale, vette, droge en gemengde huid. Het huidtype is erfelijk bepaald.
Lichte huid krijgt zijn kleur voornamelijk door het blauwachtig witte bindweefsel onder de dermis en door de hemoglobine in de bloedvaten van de dermis. Iemands huidskleur is niet overal op het lichaam gelijk. Zo is de huid op de handpalmen en voetzolen doorgaans lichter en van de genitaliën donkerder van kleur.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
1. Heel licht: jij hebt een hele bleke (fair) huid. Vaak moet jij dus de lichtste kleur pakken die er is.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Kijk naar de aderen in je polsen of je aderen een blauwe tint hebben of meer groen zijn. Bij een blauwe tint heeft je huid een koele ondertoon. Als je aderen meer aan de groene kant zijn heb je een warme ondertoon. Soms is het lastig te zien, of zijn je aderen groenblauw.
Hoe wordt melanine ontwikkeld
Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.
Doordat een donkere huid meer pigment bevat, is iemand met een donker huidtype beter bestand tegen de schade van UV-stralen. Wat daar ook aan bijdraagt, is dat de hoornlaag van een donkere huid ook nog compacter is dan bij een lichte huid. Hierdoor kan UV-straling minder snel doordringen tot de diepere huidlagen.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.
Huidtype 1
Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.
Beige is een kleurnaam die gebruikt wordt voor een lichte kleur bruin (dus bruin met een hoge intensiteit). De kleur wordt ook wel aangeduid met een omschrijving "zandkleur". Beige is een tertiaire kleur.
De kleur camel
Zo vind je deze bruine tint in de kleur Caramel, maar ook in een lichtere tint die bijna naar het beige toe neigt. Ook in modeland is de kleur niet weg te slaan. We zien bruin bijna elk jaar wel op de catwalk voorbij komen in de meest aantrekkelijke combinaties.
Zandkleur is een natuurlijke tint die, zoals de naam al zegt, neigt naar de kleur van zand. Het is dus een hele lichte kleur bruin. Een andere benaming is beige.