Geldstress kan ervoor zorgen dat iemands hoofd dusdanig in beslag wordt genomen door de geldzorgen, dat er weinig ruimte overblijft voor andere zaken. Uit onderzoek blijkt dat het beschikbare denkvermogen (IQ) daalt, soms met wel 10 punten. Dat betekent een aanzienlijke afname ten opzichte van mensen zonder geldzorgen.
Uit onderzoek blijkt dat geldzorgen, schulden en armoede een negatieve invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. Mensen met een laag inkomen leven korter, ze ervaren meer stress en hebben vaker last van slapeloosheid en depressie. Ook bij dit participatiedoel is er sprake van een wederzijds verband.
Geldstress heeft namelijk effect op je hersenen. Geldstress zorgt ervoor dat je moeilijker kun nadenken over de lange termijn. Je zal dus niet zo snel geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven. En tegelijkertijd ben je, als je geldzorgen hebt, juist gevoeliger voor het kopen van dingen waar je nú blij van wordt.
Mensen met schulden krijgen ook vaak problemen op andere terreinen. Denk aan problemen op het werk als iemand zijn aandacht er niet bij heeft en fouten maakt. Of gezondheidsproblemen als iemand geen geld heeft voor een behandeling. Ook besteden mensen met schulden minder aandacht aan hun kinderen.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Kom je elke maand geld tekort en kun je nergens op besparen? Check dan of je in aanmerking komt voor toeslagen, uitkeringen of kwijtschelding van belastingen. Mensen met een laag inkomen hebben soms recht op een aanvulling. De overheid betaalt dit uit de belastinginkomsten.
Mensen met een chronische ziekte of beperking. Alleenstaande ouders met kinderen. Arbeidsmigranten uit EU landen. Mensen zonder betaald werk.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.
Financiële problemen en schulden kunnen enorm veel stress veroorzaken. Mogelijk ervaar je grote onzekerheid. Daarnaast is het heel begrijpelijk als je je door je financiële problemen vaak machteloos en moedeloos voelt. Een financiële situatie die naar je idee uitzichtloos is, kan zelfs leiden tot depressieve klachten.
Anoniem advies
Op werkdagen kun je ook bellen naar 0800 - 8115. Dan krijg je iemand aan de lijn die je kan helpen bij geldzorgen. Je kunt via dit nummer ook chatten. Meer informatie lees je op 0800-8115.nl.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Stress heeft invloed op hoe je hersenen werken. Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie op je werk of een onoplettende fietser, begint er een stressreactie in je hersenen.Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol.Door deze hormonen komt er energie vrij.
Heftige gebeurtenissen, traumatische ervaringen, slapeloosheid of situaties die veel emoties of frustratie met zich meebrengen, kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Deze oorzaken noem je ook wel stressoren. Stressoren zijn dus factoren die een trigger zijn voor het aanmaken van stresshormonen.
Wij spreken over problematische schulden wanneer iemand een schuld heeft van minimaal € 3000,-, meerdere schuldeisers heeft en het niet zelfstandig lukt om er uit te komen.
In 2022 was 60 procent van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar, tegen 50 procent in 2021. Ook kan slechts de helft (54 procent) van de huishoudens alle rekeningen zonder problemen betalen.
De hoogste schuld heeft Griekenland, 181,1 procent van het bbp.
In 2016 lag de gemiddelde studieschuld op 6,6 duizend euro. In 2023 was dit 11,8 duizend euro (CBS, 2023a). Bij personen tussen de 25 en 30 jaar zien we ook een stijging van zowel het aantal personen met een studieschuld als de hoogte van de schuld.
Nee, er zijn geen landen zonder staatsschuld. Want dat zou betekenen dat een land helemaal niets zou hebben geleend. Noch bij banken, particulieren, bedrijven of organisaties, noch bij andere staten. Elk land kent wel staatsobligaties.
Centraal Insolventieregister bekijken
U kunt het Centraal Insolventieregister online bekijken. Dat kan op persoonsnaam, handelsnaam en bedrijfsnaam.
Schulden oplossen lukt soms door te besparen of door het afspreken van een betalingsregeling. Een budgetcoach kan u hierbij helpen. Bij erge schulden kunt u recht hebben op schuldhulpverlening van de gemeente of wettelijke schuldsanering (Wsnp).
De persoon die een schuld heeft wordt schuldenaar of debiteur genoemd, de persoon die een vordering heeft schuldeiser of crediteur.