Geen kabels: één van de grootste voordelen van een soundbar met wifi of een soundbar met bluetooth, is de draadloze werking. Je hebt alleen een kabel nodig die de soundbar van elektriciteit voorziet. Zowel de subwoofer als de achterspeakers werken via een bluetooth verbinding of het wifi netwerk thuis.
Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren. Zo ervaar je namelijk diepe bassen en surround geluid.
Een soundbar met tuner is lang niet de enige optie om muziek af te spelen. Zo biedt een bluetooth soundbar zeer veel mogelijkheden, omdat je nummers, podcasts en radio-uitzendingen vanaf een smartphone of tablet draadloos kunt streamen.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
De beste geluidskwaliteit krijg je via een hdmi kabel. De meeste soundbars en tv's beschikken over deze poort. Let er wel op dat je een hdmi ARC of eARC kabel en -poort gebruikt. Als je deze niet hebt, heb je naast de hdmi kabel ook nog een optische kabel nodig.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben.
Om de extra speakers van je soundbar aan te sluiten, heb je netstroom nodig. Plaats je speakers daarom in de buurt staan van een stopcontact. De speakers koppel je vervolgens aan je soundbar. Hoe je dit specifiek doet, lees je in de handleiding van jouw merk soundbar.
De soundbar aansluiten op de televisie is eenvoudig en gaat in de meeste gevallen via een HDMI- of optische kabel. Ook zijn er steeds meer soundbars draadloos (via bluetooth) aan te sluiten, zodat je helemaal geen kabels meer nodig hebt.
Best getest: Yamaha YSP-2700
Naast het prachtige geluid dat uit deze soundbar galmt is het ook nog eens een verrijking voor je woonkamer. De Yamaha YSP-2700 is een ware blikvanger. Daarnaast is hij als beste getest door de Consumentenbond.
Twijfel je tussen een wifi of Bluetooth speaker? Dan is het belangrijk dat je de verschillen tussen deze speakers kent. Je verbindt een wifi speaker via draadloos internet met je smartphone, terwijl je met een Bluetooth speaker een directe verbinding met je apparaat legt.
Een wifi-speaker streamt de muziek rechtstreeks van het internet en is daardoor een zelfstandig apparaat. Een bluetoothspeaker speelt in feite het geluid af van het apparaat waarmee het verbonden is. Speel je bijvoorbeeld muziek af via de Spotify-app op jouw telefoon, dan is de telefoon de bron van de muziek.
Een belangrijk aspect om op te letten is het uitgangsvermogen van de soundbar. Dit wordt weergegeven in aantal watt en wordt verdeeld over het aantal boxen dat de soundbar aanstuurt. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker.
Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op een HDMI IN-aansluiting op de tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-aansluiting op het audio-apparaat. Sluit een optische audiokabel uit de optische digitale audio-uitgang van de tv aan op de OPTICAL IN-aansluiting op uw audio-apparaat.
1 Sluit een HDMI-kabel (niet meegeleverd) aan op de HDMI OUT (TV-ARC) -uitgang aan de onderzijde van de soundbar en op de HDMI IN-ingang van je tv. 2 Druk op de toets rechts op de Soundbar of op de toets SOURCE (Bron) op de afstandsbediening om de D. IN-modus te selecteren.
Als uw tv een HDMI-poort (zonder ARC) en een optische digitale audio-uitgangspoort heeft. Sommige tv-modellen hebben een HDMI IN-poort die geen ARC ondersteunt. Als dit het geval is, gebruikt u een HDMI-kabel om de HDMI IN-poort van de tv aan te sluiten op de TV OUT (ARC)-aansluiting van de soundbar.
Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie.
Alle HDMI-kabels ondersteunen het gebruik van ARC, een speciale kabel is hiervoor niet vereist. Op de televisie moet je in geluidsmenu's de HDMI-ARC uitgang selecteren voor audio-weergave.
Met een soundbar kun je ook muziek afspelen. Bij de meeste soundbars kun je via wifi naar muziek luisteren. Eenmaal verbonden met een thuisnetwerk kun je met je telefoon muziek van Spotify afspelen en webradio luisteren. Heeft een soundbar geen wifi dan is bluetooth vaak een optie.
De 5 beste soundbars in een oogopslag
Sonos Arc - De beste alles-in-één soundbar. JBL Bar 2.1 Deep Bass - Beste soundbar voor een kamervullend geluid, én een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Denon DHT-S716H - De beste draadloze soundbar. Sonos Beam - De slimste soundbar.
Denon DHTS-316BKE2 – Beste budget soundbar (Onder €300) Sonos Playbar met Sub en 2 Sonos One speakers – Beste high-end surround sound pakket. Sonos Beam – Beste slimme soundbar. Samsung HW-S60A – Beste soundbar zonder subwoofer.
Gemiddeld verbruikt een soundbar 2 watt in stand-by.