Meet de lengte van het been tot 1cm onder de knieplooi Het opmeten van de lengte van het been is erg belangrijk en wanneer iemand anders dat doet gaat dat makkelijker. Leg 2 vingers in de knieplooi.Vanaf de grond meet je tot dat punt.
De meest gebruikte methode om beenlengte te meten is om het been vanaf de binnenkant van de enkel tot de voorkant van het bekken op te meten. Wanneer de benen op deze manier gemeten worden en ze gelijk in lengte zijn, kan er sprake zijn van functioneel beenlengteverschil.
De kuitomvang meet je door met een meetlint de omtrek van jouw kuit op de grootste plek te meten.De combinatie van deze twee afmetingen zal de juiste maat steunkous in kaart brengen. Zit je tussen twee maten in? Gebruik dan jouw kuitomvang als leidende maat, deze is het belangrijkst.
Steunkousen of steunpanty's zijn te strak als ze:
De huid samenknijpen. Er gevoelloosheid optreed. er verkleuring van de benen ontstaat.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
Voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen is altijd een verwijzing nodig van uw huisarts/medisch specialist. Ook wanneer u in het verleden elders kousen heeft laten aanmeten dan hebben wij opnieuw een verwijzing nodig.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
In de winkel hangt naast de kousen een houder met meetlinten. Gebruik zo'n lint om de omvang van jouw enkel te meten. Plaats het lint ongeveer 2 centimeter boven het enkelbot. De maat in centimeters (en de bijbehorende kleur van het meetlint) komt overeen met de maat die jij nodig hebt.
De enige betrouwbare methode: een röntgenfoto van zowel je linker- als rechterbeen waarop de lengte opgemeten kan worden. Deze methode wordt echter niet zo vaak toegepast. De plankjesmethode, waarmee met plankjes onder je voeten het verschil wordt gemeten is gebruikelijker.
Zet de voeten circa 15cm uit elkaar. Druk het boek tussen uw benen met de korte kant tegen de muur. Schuif het boek naar boven tot u de lange kant met behoorlijke kracht in uw kruis drukt. Meet de afstand tussen de grond en de bovenkant van het boek, laat je eventueel helpen bij het meten.
Hoe meet je jezelf op? Draag tijdens het meten alleen bijvoorbeeld een shirtje of een hemd met je fijn zittende BH. Het meetlint houd je glad getrokken op je lichaam, je meetlint kan dan nog draaien/ glijden.Zorg ervoor dat je meetlint horizontaal is en dat je rechtop staat.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste. Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
De SolvaCare compressiekousen zijn verkrijgbaar bij alle Kruidvat filialen in België en Nederland. De SolvaCare compressiekousen extra large zijn alleen via deze site beschikbaar. De SolvaCare compressiekousen extra large zijn alleen via deze site beschikbaar.
Als je de kousen wilt gebruiken om aandoeningen zoals spataderen en trombose te verminderen of te voorkomen, raden wij aan om de kousen gedurende de hele dag te dragen, wellicht voor een langere periode. Het is van belang om de compressiekousen alleen overdag te dragen en uit te trekken voordat je gaat slapen.
Sockwell compressiekousen klasse 2 zijn verkrijgbaar voor dames en heren. Ze bieden een stevige compressie van 20-30 mmHg en zitten hiermee strakker dan klasse 1 compressiekousen. Het zorgt voor verlichting en ondersteuning bij wat zwaardere klachten.
Symptomen bij vocht in de benen
Aanvankelijk alleen dikke enkels, met name in de avond. Uiteindelijk zijn uw benen heel de dag dik, met name de enkels en kuiten. Als u met uw vingertop op de gezwollen huid drukt, blijft er even een 'putje' achter op de plek waar u heeft gedrukt.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.