Hoge isolatiewaarde: PIR platen hebben goede isolatiewaarden en zorgen daardoor zelfs bij geringe dikte voor een optimale thermische isolatie. Brandveilig: PIR isolatieplaten hebben betere brandvertragende eigenschappen dan PUR platen en zijn dus brandveiliger.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
PIR isolatie: een verbeterde versie van PUR
PIR scoort op alle vlakken beter dan PUR. PIR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde en een en grotere resistentie tegen vuur. Daarnaast is PIR-isolatie ook steviger en stabieler dan PUR-isolatie.
PIR platen kunnen goed tegen vocht, dus ook regen is geen enkel probleem. De vormvastheid van PIR isolatie is een goede eigenschap van dit isolatiemateriaal. Omdat het een sterke, geperste materiaalsoort is, is het drukvast en kunt u er gewoon op lopen.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
PIR-platen kunnen direct tegen je dakbeschot geplaatst worden door ze te lijmen of te klemmen. Je plaatst ze tussen de balken, tegen het droge dakbeschot.
Geen apart dampscherm nodig
PIR neemt haast geen vocht op.
PIR isolatieplaten prijs
De prijs van de isolatieplaten hangt vanzelfsprekend af van de dikte van de plaat. Omdat de afmeting altijd hetzelfde is, zit hier dus geen variatie in. Omdat de PIR isolatieplaten zo gemakkelijk zelf op maat te zagen zijn, kunt u de platen bij ons dan ook niet op maat laten zagen.
PIR is ook zeer geschikt als vloerisolatiemateriaal. Afhankelijk van uw constructie en de gebruikte materialen kan PIR zowel onder als boven de vloer worden geplaatst. Bij toepassing van isolatie op de vloer kunt u de PIR bovenop de bestaande vloer (in het kozijn) plaatsen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
PIR aluminium is niet alleen dampdicht, het isoleert ook beter!
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Het grootste voordeel van de PIR + OSB plaat is dat als je hier een voorzetwand mee creëert, je geen rekening hoeft te houden wanneer je iets zou willen ophangen aan de wand. Wil je wat zwaars ophangen aan de wand? Dan adviseren wij wel de PIR + OSB 18mm plaat.
U kunt PIR platen monteren met schroeven en drukverdeelplaten. De keuze voor PIR platen lijmen of schroeven is afhankelijk van uw toepassing.
De voordelen van PIR isolatie
PIR-isolatie is hiervoor zeer geschikt, omdat het weinig ruimte inneemt, sterk en milieuvriendelijk is en perfect kan worden gecombineerd met zonnepanelen vanwege de duurzaamheid en hoge RD-waarde. Bovendien kunt u de platen gemakkelijk zelf op maat maken en installeren.
PUR-schuim: een isolatiespecialist kan ook een extra laag PUR-schuim op je oude isolatielaag aanbrengen. Gespoten PUR vormt een naadloze isolatielaag die alle kieren en gaten goed dicht. Aangezien PUR-schuim dampdicht is, heb je geen dampscherm nodig.
PIR isolatieplaten zijn overigens goed geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC. Prijs PIR isolatieplaten: € 20 – 45 per m².
PIR platen met een aluminium cachering is vooral van belang bij de isolatie van bijvoorbeeld platte daken, omdat daar vaak nog een bitumen dakbedekking overheen komt. Wanneer het dak dan gebrand wordt, beschermd de aluminium laag tegen smelten of branden van het isolatiemateriaal.
Het materiaal isoleert minder goed dan bijvoorbeeld PIR, waardoor u dikker dient te isoleren. Als u een isolatiewaarde van bijvoorbeeld 1,35 wilt bereiken heeft u een steenwolplaat van 50 mm nodig. Bij PIR bereikt u dezelfde isolatiewaarde bij een plaat van 30 mm. Irriterend.
U kunt dunne PIR platen eenvoudig snijden met een mes, bijvoorbeeld een stanley of keukenmes. Vaak wordt tot 5 cm een mes gebruikt, daarna is het makkelijker om met een zaag te werken. U kunt ook al eerder met een zaag met fijne kartel werken.