De bloemen zijn meestal tweeslachtig. Elk bloempje is omgeven door twee schutblaadjes, de kroonkafjes. Meerdere bloempjes bij elkaar vormen een aartje (bloempakje). Aan de voet van dit aartje zitten vaak twee schutblaadjes, deze worden kelkkafjes genoemd.
Bij riet vinden we in elk aartje 2-6 bloemen, waarbij de onderste bloem van het aartje mannelijk is en de overige bloemen van het aartje tweeslachtig zijn. De aartjes worden net als de bloemen op hun beurt door schutbladen omgeven, hier kelkkafjes genaamd.
Op de grens van de bladschede en de bladschijf zit een tongetje (ligula) in een krans van haartjes. Ook is Riet goed te erkennen aan de zogenaamde Duivelsbeet, een golving dwars over het blad waar het opgerolde blad voor het uitvouwen tegen een knoop in de stengel zat gedrukt.
De stengel staat stijf rechtop en het 1–3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen.
Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaad, door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen bovengrondse, horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat. De plant komt als exoot in Noord-Amerika voor. Daar wordt de plant als invasieve soort of onkruid gezien.
In de maand september (maar het mag ook al in augustus) kan overtollig riet onder water worden afgeknipt. De stengels van het riet lopen vol en verrotten. Als er daarna weer nieuwe delen van het riet boven water komen, kan dit met een scherpe schoffel of hark het riet onder water worden stuk getrokken.
De volgende afvalsoorten mogen wel en niet in een groenafvalcontainer: Wel, groenafval dat composteerbaar is: struiken, graszoden, takken,stronken, riet, bladeren, onkruid, schoffelgroen.
Een in de zomer bloeiende oeverplant die veel op Riet lijkt is Rietgras, Phalaris arundinacea. De tot wel 25 cm grote bloeiwijzen lijken wat de vorm betreft wel wat op Kropaar.
Riet is bij uitstek een oever- en verlandingsplant, die ongeveer overal groeit waar open water en land met elkaar in contact staan. Met behulp van meterslange rizomen kan riet heel ver doordringen in aanpalende biotopen, zowel in het water als op het land.
Er is geen doorkomen aan de opsomming van insecten die een relatie hebben met Riet. Ze gebruiken de plant als voedselbron, als onderkomen en om voort te planten. Vlinders, kevers, vliegen, galmuggen, bijen, spinachtigen, luizen en allerlei roofinsecten die het weer op hen voorzien hebben komen in die lijst voor.
Rotan is een prachtig, natuurlijk materiaal waar geweldige meubels, fietsmanden en dienbladen van gemaakt kunnen worden. Riet is een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubelen of plantenbakken van te maken. Vaak wordt met riet dan ook pitriet bedoeld, het binnenste van de stengel van rotan.
Riet is een meerjarige emergente moerasplant kenmer- kend voor stilstaande tot langzaam stromende wateren in zoete en brakke milieus. Het is de grootste grasach- tige die van nature in Nederland voorkomt en groeit tot een waterdiepte van circa 1 meter.
Voorts laat riet zich in ondiep water stekken. Hiertoe worden heel jonge hal- men met nog pas een of enkele bladen zonder meer in een gat in de grond gestoken. Het werken met bewortelde rietpijlen houdt het midden tussen stekken en planten.
Er zijn verschillende soorten riet die geschikt zijn voor op uw dakconstructie. In grote lijnen zijn er drie soorten riet: natuurriet, kunstriet en FairRoof riet.
De rietsoort wordt altijd benoemd naar de herkomst. Zo kennen we in Nederland bijvoorbeeld Fries riet, Wieden riet, Kalenbergs riet en duilenriet. In ons eigen land hebben we ongeveer 7.000 hectare aan rietland, waarvan 4.500 hectare ieder jaar wordt gemaaid en verwerkt wordt tot rieten daken.
Het gedijt goed in vochtige grond en kan langs de oevers van vijvers of moerassen worden geplant. Riet kan ook in drogere grond groeien, zolang het voldoende zonlicht krijgt. Het is een robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft.
Alle soorten riet staan bekend om hun snelle en sterke groei, daarom is het goed elk jaar terug te snoeien.
Je hebt het echte riet (Phragmites australis) en vele andere soorten. Riet behoort tot de grassenfamilie en staat prominent aan de waterkant. Het echte riet, zoals bij het bruggetje, kan één tot driemeter hoog worden. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen.
Iedereen herkent riet wel; een algemeen bekende plant langs waterkanten. De plant, met zijn blauwgrijze blad kan een hoogte van 3m bereiken. Riet komt dan ook het mooist tot zijn recht rondom de grotere vijvers waarbij meer beplanting nodig is.
De voordelen van bamboe versus riet
Als je voor duurzaamheid wilt gaan, is bamboe wellicht de beste keuze voor jou. Bamboematten hebben namelijk een langere levensduur dan rietenmatten. Doordat ze wat zwaarder en dus ook sterker zijn, gaan ze aanzienlijk langer mee.
Vaak wordt riet jaarlijks gemaaid en wordt gebruikt als dakbedekking of als grondstof voor manden, penpunt, papier, hengels, matten en schermen. Vincent van Gogh gebruikte voor zijn pentekeningen aangescherpte rietstengels. In de prehistorie zal riet waarschijnlijk al gebruikt zijn als o.a. dakbedekking.
Riet bevat veel zuurstof, belangrijk voor een goede compostering, dus het is zeker geschikt materiaal.
Duurzaam: Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal.Het is zelfs het meest milieuvriendelijke product dat wordt gebruikt in de bouwsector. Zelfs als het riet geen functie meer heeft als dak door veroudering, kan je het nog gebruiken als meststof.
Onze voorkeur gaat altijd uit naar zoetwater riet met taaie harde vezel en rechte, onbeschadigde en gladde stengels. Zoutwater riet is gevoelig voor schimmels en zijn vaak korter en grover van structuur in vergelijking met riet uit zoetwater. Het beste riet voor dakbedekking is overigens niet altijd het “fijnste” riet.