Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Snoeien. Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden.
Knip de oude en uitgebloeide takken weg, maar laat de nieuwe scheuten zitten.
Toscaanse jasmijn snoeien
Het echte snoeiwerk van de sterjasmijn gebeurt in de lente: de oude takken moeten dan worden weggehaald. Snoei licht en niet te rigoureus en knip altijd vlak boven een jong zijscheutje. Hierop zal de Toscaanse jasmijn verder groeien.
Boerenjasmijn maakt lange takken die gaan doorhangen. Op het hoogste punt van die takken komen het volgende jaar korte scheuten waar de bloemen op verschijnen. Als je die lange doorhangende twijgen inkort heb je geen bloei.Schaduw heeft ook een negatieve invloed op de bloei; hoe minder zon, hoe minder bloemen.
Jasmijn is een vroegbloeier die je in juli snoeit. Drastische snoei: jaarlijks 1/3 terugsnoeien. Geef een handje compost of organische meststoffen. Vormsnoei: terugsnoeien tot 1 cm boven de zijtak.
De oorzaak is dat ie al iets te koud heeft gestaan maar komt wel weer goed. Dus wel beschermen tegen te lage temperaturen. Dit doet hij inderdaad omdat het kouder wordt. Maar hij kleurt vanzelf wel weer groen in het voorjaar.
Door de vorst zijn de waterkanalen in de stengels beschadigd. Als het blad dan geen of onvoldoende water krijgt dan wordt het langzaam bruin. Zoals DeHaan hierboven al schreef: ze zijn niet (volledig) winterhard. Ze kunnen wat vorst verdragen maar bij matige tot strenge vorst moeten ze worden afgedekt.
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ook wel sterjasmijn genoemd, is een uitbundig bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen.
Plaats in de plantenbak een stok of een rek waar de Toscaanse Jasmijn zijn takken omheen kan laten groeien, dan bereikt de plant al snel een bepaalde hoogte. De Toscaanse Jasmijn is geen zelfhechtende plant, dus u hoeft niet bang te zijn dat een gevel wordt beschadigd door de plant.
Van de Toscaanse jasmijn knip je in de zomer een top van een tak die ongeveer 10 cm lang is. Verwijder de onderste bladeren. Snijd de stengel schuin af met een scherp mes, doe dit vlak onder een blad. Doop het stekje in stekpoeder en steek het dan in een potje met stekgrond.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Houd je de jasmijn als kamerplant? Dan is het belangrijk dat je de plant niet in de volle zon zet. Een lichte plek is echter wel aan te raden. Nadat de plant gebloeid heeft, kun je 'm terugsnoeien en gewoon in je woonkamer laten staan.
Groei: De Toscaanse jasmijn groeit het eerste jaar na de aanplant niet zo snel, maar daarna kan de Toscaanse jasmijn wel 100cm per jaar groeien.
In het voorjaar kun je Toscaanse jasmijn bemesten.In de nazomer kun je hem nog wat najaarsmest geven. Hierdoor komt hij de winter goed door. De plant is tot op bepaalde hoogte winterhard, maar bevroren takken dienen na de winter teruggesnoeid te worden.
Eén van de mooiste planten uit dit land en die ook uitstekend groeit in Nederland is de Toscaanse jasmijn. Hierboven verklapten we al dat er prachtige stervormige bloemen aan groeien. Deze bloemen ruiken overigens heerlijk. Een ander voordeel is dat deze klimplant winterhard is en in de winter dus groen blijft.
Het liefst staat de plant op een warme plek in de volle zon en beschut tegen wind. De bodem kan het best goed water doorlatend zijn, iets vochtig en goed vruchtbaar. Het best kan de bodem met gewone potgrond gemengd worden.
Combineer de Toscaanse jasmijn met andere bloeiende klimplanten, zoals de Clematis of Passiebloem. Combineren met Hedera kan natuurlijk ook.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Ook wel bekend als Sterjasmijn, deze plant heeft een heerlijke geur, maar kan zeer giftig zijn voor honden. Als je hond delen van deze plant eet, kan dat leiden tot braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen.
Bloeiperiode en bloemen Toscaanse Jasmijn - Trachelospermum jasminoides. De Toscaanse jasmijn planten vallen onder de Mediterrane klimplanten, maar zijn uitstekend winterhard en vorstbestendig.
Witte jasmijn of zomerjasmijn is een meerjarige klimplant die bloeit van juni tot september.
Het bemesten van de Toscaanse jasmijn is essentieel om ervoor te zorgen dat de plant gezond groeit en prachtige bloemen produceert. Kies voor een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 en bemest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen. Vergeet niet om de plant na het bemesten goed water te geven.
De Toscaanse Jasmijn is winterhard in de volle grond tot -16.