Jongeren lopen extra risico door gebruik van drugs omdat hun lichaam en hersenfuncties nog niet volgroeid zijn. Middelengebruik op jonge leeftijd kan op korte termijn leiden tot gedragsproblemen en concentratiestoornissen, en op de lange termijn tot depressie, verslaving en andere gezondheidsschade.
Cocaïne kan tot hersenbeschadiging en hersenbloedingen leiden; heroïne tot minder goed groeien, slechtere motorische ontwikkeling (je goed kunnen bewegen) en problemen met leren en gedrag. Ook xtc-gebruik kan effect hebben op leer- en geheugenproblemen bij het kind.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Door drugsgebruik merken mensen vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel op. Dit kan het lichaam uitputten. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn en toegenomen vatbaarheid voor (infectie)ziekten.
Op de lange termijn kan je psychotische episodes ontwikkelen, het kan de hersenen beschadigen en softdrugs vergroot de kans op schizofrenie. Drugs kan ook ademhalingsstoornissen veroorzaken of bewusteloosheid. Daarnaast kan je klachten als black outs of geheugenverlies ervaren bij het gebruik van drugs.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Een commissie van experts heeft onlangs een rangorde aangebracht in drugs door ze beoordelen op deze aspecten. Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
De afbraak
Dat gebeurt via ingewikkelde stofwisselingsprocessen. De lever speelt hierbij de belangrijkste rol. Maar ook bloed en lymfevocht kunnen een rol spelen bij de afbraak. De lever breekt met behulp van allerlei enzymen de drugs af in allerlei afbraakproducten.
Door het gebruik van drugs wordt er in de hersenen meer dopamine gemaakt. Hierdoor voelen veel drugsgebruikers zich goed. Doordat dit gevoel fijn is willen drugsgebruikers dit vaker ervaren en gaan mensen dus ook vaker gebruiken. Er zijn ook mensen die drugs gebruiken als ze ongelukkig zijn.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Iemand met een verslaving gebruikt een middel om met emoties om te gaan. Hij of zij gebruikt iets (drank , drugs of gedrag, zoals gokken, gamen of seks) om zich anders te voelen dan hij zich voelt. 'Willen' gebruiken is 'moeten' geworden. Alleen stoppen met de verslaving is niet de oplossing.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
1 – Heroïne
Heroïne staat op nummer één in de lijst van de verslavende middelen top 10. Lichamelijke afhankelijkheid van heroïne treedt erg snel op, maar het middel is ook geestelijk erg verslavend.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Cocaïne werkt als stimulerend middel en zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten (waardoor hogere bloeddruk), minder eetlust en een toename van het uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft coke een lokaal verdovende werking en kan bij hoge doseringen de lichaamstemperatuur toenemen.
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Mogelijke signalen van druggebruik zijn:er bleek uitzien, vermoeidheid, veranderde eetlust, vermageren, heel kleine pupillen of juist heel wijde, een andere vriendenkring, slechtere schoolresultaten, geen interesse meer in hobby's, werk, gezin of relaties, sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten) ...
Gebruikers voelen zich euforisch, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen de neiging op veel te praten. Het effect is enigszins vergelijkbaar met dat van MDMA (XTC), maar het effect dat je je betrokken voelt met anderen is minder.
De voordelen van drugs zijn persoonlijk. Sommige mensen vinden het lekker, sommige krijgen er energie van en andere kunnen ervan ontspannen. Het ligt er dan ook aan welke ervaring je precies zoekt en welke drug je gebruikt; uppers, downers of trippers. De nadelen zijn ook verschillend per middel.