Een Nespresso machine kent twee standaardinstellingen voor de waterinhoud. Ze zijn je vast al bekend, het zijn namelijk de icoontjes met het kleine kopje (Espresso) en grote kopje (Lungo) bovenop je machine. Zodra je op deze icoontjes drukt, begint de machine te lopen.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Druk ongeveer 4 seconde de 2 knoppen in op de voorkant van uw koffiezetapparaat, beide knoppen gaan flikkeren, u zit in het ontkalkingsproces. Door op de lungo knop te drukken zult u ook echt het proces starten.
Een lungo koffie is een perfecte keuze wanneer jij houdt van de ultieme koffiesmaak en graag geniet van een grotere koffie. Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland. Wil je de koffie graag iets groter of juist iets minder groot?
1) Zet de Capsule in en sluit de uitwerper. 2) Druk op de toets die u wilt programmeren (klein of groot kopje) en houd deze (minstens) 3 sec. ingedrukt. 3) Laat de toets los zodra u de gewenste hoeveelheid koffie heeft.
Dit betekent dat je de Lungo-koffie dienovereenkomstig kunt doseren. Als u bijvoorbeeld 7 g gemalen koffie en 30 ml water per kopje neemt voor een klassieke espresso, krijgt u een lungo als de hoeveelheid water verdubbeld is, d.w.z. 60 ml water, voor dezelfde hoeveelheid koffie.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Een lungo is dus minder sterk maar bevat wel meer bitters. Er loopt extra water door de gemalen koffie waardoor er meer stoffen worden opgelost die normaal niet zouden worden onttrokken. Dit wordt overextractie genoemd. Overextractie komt de smaak vaak niet ten goede.
Een Nespresso ontkalken is geen ingewikkelde klus. Om elke keer de beste kwaliteit koffie te krijgen, raden we aan dat je jouw Nespresso machine 2 keer per jaar ontkalkt. Zo voorkom je dat de machine storingen vertoont. De ene Nespresso geeft je een seintje, bij de andere moet je het onthouden.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Kan ik een Lungo maken met een Nespresso Espresso-capsule? Dit is eigenlijk heel belangrijk - u moet geen espresso maken met een lungo-capsule of andersom! De koffiemelanges en hun respectievelijke smaken worden specifiek samengesteld met het oog op de extractietijd.
De lungo is door zijn lange doorlooptijd wat bitterder van smaak. Het is dus een kop koffie boordevol smaak!
Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
De opbouw van een cortado is vergelijkbaar met die van een cappuccino, maar dan met minder opgeschuimde melk. Een cortado zit dus eigenlijk tussen een macchiato en een cappuccino in. Cortado wordt geserveerd in een klein glas.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Lungo is Italiaans voor 'lang'. De koffiesoort heeft deze naam te danken aan het langere extractieproces dan bij een espresso. U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Nespresso cups passen alleen in een Nespresso machine. Heb je een ander soort apparaat? Dan werken deze cupjes dus niet.
Met name uw Nespresso ontkalken met azijn raden wij eigenlijk af. Azijn kan de leidingen van de Nespresso beschadigen. Vooral bij veel gebruik. Daarnaast lost het de kalkaanslag niet volledig op.
Maak de Nespresso melkopschuimer grondig schoon met warm water en maak in alle hoekjes goed schoon. Gebruik bij het afdrogen een niet pluizige doek, het beste zijn teflon doeken. Gebruik een andere soort melk, dit heeft zeker invloed op het schuim. De proteïne in melk zorgt namelijk voor de schuimlaag.