Het zijn snelle groeiers. De middelste en bovenstaande bladen staan in kransen van drie, vier of zes. De bladen zijn eirond tot lancetvormig en hebben een heel fijn getande bladrand. De vrouwelijke bloemen drijven op het wateroppervlak en zijn met een lange kroonbuis, tot een decimeter lang, met de plant verbonden.
Bestrijding De planten geheel verwijderen gaat het gemakkelijkst door de vijver volledig droog te leggen zodat de planten uitdrogen of bevriezen. Vooraf kan het merendeel van de watervegetatie worden verwijderd met een maaikorf. Manuele nazorg is noodzakelijk om gewortelde delen te verwijderen.
Eetbaarheid. Niet eetbaar voor de mens.
Beschrijving. Waterpest is een snel groeiende waterplant die tot zo'n 2 meter lange stengels kan vormen maar soms zelfs langer wordt dan dat. Op de stengel zitten kransen van 4 tot 8 blaadjes.
Twee soorten Waterpest
De Elodea canadensis ofwel de Fijne Waterpest komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Hij lijkt op de 'gewone' variant maar groeit minder snel en minder goed dan zijn sterke broer. De fijne Waterpest gedijt een stuk beter in de vijver dan in het aquarium.
In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
Elke vis eet plantjes om groenvoer binnen te krijgen. De blaadjes van waterpest schijnt goed voor hun buik te zijn, tegen verstoppingen. Het is moeilijk te zeggen welke vis het precies kan zijn, hoewel je meteen de grootste zou verdenken, de Ancistrussen.
Onderhoud: De waterpest bloeit met kleine bloemetjes aan het wateroppervlak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze te lang worden kan de mand eenvoudig met een hark of een drietand uit het water worden gevist, waarna de stengels tot zo'n 15 cm boven de mand ingekort kunnen worden.
De plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is als vijver- en aquariumplant over de wereld verspreid geraakt.
als de plantjes (ik gok op Hoornblad en Waterpest) groeien hoef je ze echt niet te vervangen. Soms eten vissen wel eens waterpest maar deze plant geeft ook veel zuurstof af. Wat je wel kan doen als de plantjes naar jouw zin te lang worden is toppen. Gewoon een stukje eraf halen en dan opnieuw planten.
DENNERLE Waterpest - Egeria Densa kopen bij HORNBACH.
Waterpest is een winterharde zuurstofplant en kan ongeveer 1 meter lang worden. Geschikt voor vijver en aquarium. Te planten op een diepte van maximaal -120 cm in zone 2, 3 of 4. Deze plant kan ook direct zonder te planten het water in en vindt vanzelf een plek in de vijver om aan te hechten.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
De meeste oever- en moerasplanten zijn relatief snelle groeiers en moeten daarom minstens elk jaar gesnoeid worden. Dit kunt u in de herfst doen, wanneer de plant begint af te sterven; u knipt dan simpelweg de dode delen van de plant weg. Indien u moerasplanten wilt vermeerderen kunt u ze 'scheuren'.
Drijfplanten in het aquarium zijn wel degelijk een toevoeging. Het biedt voor aquariumvissen én planten een onderkomen aan het licht en natuurlijk een schuilplek voor vissen.
In de Benelux komen twee soorten voor: brede waterpest (Elodea canadensis) en smalle waterpest (Elodea nuttallii). Beide soorten zijn hier neofyten en komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Aanvankelijk was in Europa alleen brede waterpest bekend.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
De oorzaak waarom je aquariumplanten bruin worden
Je hebt veel afvalstoffen in het water: rottende bladeren, uitwerpselen van vissen, … Je onderhoudt je aquarium niet goed. Je hebt te weinig watercirculatie in je aquarium. Slechte plantengroei in je bak dat zorgt voor rotting.
Leg een bodemlaag van enkele centimeters aan en plant de aquariumplanten hierin. Voeg wat water toe zodat de grond goed vochtig is. Wanneer de planten rechtstreeks uit het aquarium komen, dan gebruik je in het begin best wat meer water zodat de plantjes nog voor een deel onder water staan.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Een Karper is geen Graskarper die als grasmaaiers door je vijver gaan. Het zijn 2 verschillende soorte. Ik raad Jos dan ook aan om er maximaal 3 dieren uit te zetten.
(Voeding, Huisvesting, Dierenarts etc.) -Houd er rekening mee dat ze 15 jaar oud kunnen worden. -Ze zijn volledig aquatiel, je kunt ze er dus niet uithalen om te aaien. Ze zijn heel gevoelig voor stress.
Planten zijn een aanvulling op het dieet van een goudvis. Met andere woorden, ze gaan enkel van de planten eten zodra ze te weinig of verkeerd eten krijgen. Met een goed gebalanceerd dieet zullen goudvissen amper nog een plant aanraken.
In hard water zitten veel minerale stoffen opgelost. Dit zijn bijvoorbeeld calcium en magnesium. Deze opgeloste stoffen vormen de zogenaamde voedingszouten voor de zuurstofplanten. Wanneer het vijverwater waarin de zuurstofplanten staan te zacht is, zullen de planten het niet goed doen en slechte groei vertonen.