Reinigingsmiddelen met een pH-waarde onder pH 7 zijn zuur (bijvoorbeeld azijn). Reinigingsmiddelen met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Bij een pH-waarde van 7 is een vloeistof neutraal, dat wil zeggen 'niet zuur en niet basisch' (bijvoorbeeld water).
De pH van azijn ligt tussen 2 en 3,5, afhankelijk van de concentratie van het azijnzuur. Hierdoor kan azijn worden gebruikt om producten te conserveren. Er zijn vele soorten azijn, doordat eigenlijk alle producten die suikers bevatten kunnen worden gebruikt als basis.
Het ion blijft dus in water zitten met een basisch karakter en de oplossing van het zout NaHCO3 in water is niet neutraal, maar zal een pH hebben (afhankelijk van de hoeveelheid zout) die boven de 7 zal liggen (ergens tussen 8 en 10.
Reinigingsmiddelen met een pH-waarde van 7 zijn neutraal. Deze producten zijn dus niet zuur én niet alkalisch. PH-neutrale producten hebben dezelfde zuurgraad als onze huid, waardoor deze producten huidvriendelijk zijn. Neem bijvoorbeeld onze PH-neutrale handzeep.
De Ajax allesreinigers zijn alle pH-neutraal met een pH-waarde van 6.5.
Dreft is een mild pH-neutraal wasmiddel dat geen schade aan de lak van de auto kan toebrengen. Het kan ook effectief zijn in het verwijderen van vuil en viezigheid. Dreft is echter niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vervuiling.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
2. Natuurazijn. Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
Reinigingsmiddelen met een pH-waarde onder pH 7 zijn zuur (bijvoorbeeld azijn). Reinigingsmiddelen met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda).
Allesreinigers zijn lichtzure (pH 6) tot zwakbasische (pH 8) producten. (pH-waarden uitgelegd basisch of zuur). Allesreinigers zijn over het algemeen huidvriendelijke producten. Mocht de huid van uw handen snel droog worden, dan kunt u gebruik maken van handschoenen.
Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet. Voor het verwijderen van vetaanslag in je keuken bijvoorbeeld kun je een oplossing van soda gebruiken.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Groene zeep is een alkalisch middel. Alkalisch betekend ontvettend. Het middel heeft dus een ontvettende werking.
Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 liter natuurlijke azijn per 10.000 liter water toe te voegen. Het is belangrijk om de pH-waarde regelmatig te controleren en indien nodig meer natuurlijke azijn toe te voegen om de balans te behouden.
Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer. Alles wordt stralend schoon met azijn en je hoeft niet bang te zijn dat je huis naar azijn gaat ruiken, want zodra de azijn is opgedroogd verdwijnt de geur.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren.
Ook als natuurlijke wasverzachter doet azijn het goed. Je krijgt er zelfs handdoeken zacht mee, zonder droger. Niet iedereen vindt de wasverzachters die je koopt fijn.
Het ontkalken van je machine
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch, bijvoorbeeld soda. Water heeft een pH-waarde van 7 en is dus neutraal, niet zuur, niet basisch.
Fysische en chemische eigenschappen van natriumcarbonaat
Het heeft alkaliserende eigenschappen (pH = 11,5). Om deze reden vormt het koolzuur en natriumhydroxide wanneer het wordt opgelost in water. Het veroorzaakt geen huidirritatie, maar contact met de ogen moet worden vermeden.
Reinigingsmiddelen voor delicate oppervlakken geven we een meer neutrale pH, zoals onze allesreiniger en multi-action spray, die een pH van ongeveer 6,5 hebben. Onze Ecover handzeep is dan weer meer huid-pH-neutraal, met een waarde van ongeveer 5,5.