De gehechtheid aan goede zowel als slechte daden houden de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte in stand (samsara). Wanneer daden worden uitgevoerd zonder de gehechtheid aan het gevolg van die daden, dan zijn die daden daardoor gevolgloos. Het bestaande karma werkt dan uit en er komt geen nieuw karma bij.
Het Levenswiel of de Wiel van het Leven is een leer uit het Tibetaans boeddhisme waarin diverse boeddhistische concepten samenkomen. Deze concepten worden tezamen grafisch in het Wiel verbeeld.
Karma is een begrip uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Het is onlosmakelijk verbonden aan de reïncarnatie; de wedergeboorte. Karma wordt gezien als een natuurwet. Er is niet een God die meteen straft, maar de natuur zoekt automatisch haar eigen evenwicht.
De term 'karma' komt uit het hindoeïsme en boeddhisme en betekent in het sanskriet 'actie'. Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het maar met een steen die je in stilstaand water gooit.
Middelen om moksha te bereiken
Er zijn vier yoga's of paden voor het bereiken van moksha: karma-yoga, het pad van onbaatzuchtige actie. bhakti-yoga, het pad van liefdevolle toewijding en overgave aan God. raja-yoga, het pad van zelfdiscipline en oefening.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
De intentie waarmee we iets doen, zeggen en denken komt uiteindelijk weer bij ons terug. Dat is de wet van oorzaak en gevolg waarmee we ofwel positief dan wel negatief karma creëren. Positief karma werkt in ons voordeel, maar negatief karma weerhoudt ons er van om ons te ontwikkelen wanneer het ongezien blijft.
Toch vraagt dit leven van je dat je er wat mee doet. Iedere (verre) oorzaak wil 'geneutraliseerd' worden. Je kunt karma 'verbranden' door bepaalde (meditatie)technieken of met behulp van Pong Yup (speciale ademhalingstechniek), en je zo zuiveren van de gevolgen van schadelijke indrukken.
Hoe herken je een Karmische Relatie? Je herkent een karmische ontmoeting door het feit dat de andere persoon je 'bekend' voorkomt. Vaak is er ook een wederzijdse aantrekkingskracht. Iets is er in de lucht wat je naar elkaar doet trekken en elkaar wil leren kennen.
Karma zet je steeds terug op dat zelfde 'punt' tot je de uiteindelijke levenslessen geleerd hebt. In tijd is dit moeilijk te bepalen hoelang iemand daarvoor nodig heeft. Wie steeds in oude patronen hervalt, zal namelijk vaak dezelfde lessen op zijn/haar pad krijgen.
Vertaald uit het Sanskriet, de heilige taal van de Hindoes, betekent karma zoiets als 'gevolg' of 'daad'. Heel belangrijk hierbij is dat het gaat om een onbaatzuchtige daad. Kortom, je doet actief iets goeds zonder er iets voor terug te verwachten of een beloning in het vooruitzicht te hebben.
De uitdrukking betekent dus zoiets als boontje komt om zijn loontje of wie kaatsen wil moet de bal verwachten.
Nirwana (Sanskriet निर्वाण, nirvāņa, uitgeblust, onbeweeglijk) of nibbana (Pali) is de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden en waardoor heiligheid behaald wordt. Het uitgedoofd zijn verwijst naar het het hoofddoel van het boeddhisme, het einde van begeerte, aversie en verwarring.
Dharma (Devanagari: धर्म) is het geheel van de normen en regels van het persoonlijke en sociale gedrag in India. Het is het belangrijkste begrip in de Indiase samenleving en geldt dan ook niet alleen binnen het hindoeïsme (dharma), maar ook in het boeddhisme (dhamma), jaïnisme en sikhisme.
Hoewel veel westerlingen het boeddhisme zien als een levensstijl met yoga en meditatie, is het een religie met eigen waarheden en leefregels. Oorspronkelijk komt het boeddhisme uit Nepal. Vandaar verspreidt de leer zich in diverse landen in Zuidoost-Azië en is het daar de belangrijkste levensbeschouwing.
De karmische relatie zal stuk gaan zodra de lessen geleerd zijn. Ieder gaat zijn of haar eigen weg. Grote kans dat je na de relatie tijd nodig hebt om op adem te komen, om alle pijnpunten en intense emoties rustig te kunnen verwerken.
Onze ervaring is dat er meerdere tweelingzielen zijn, waarmee je een diepere verbinding kunt voelen. Dit hoeft niet alleen in de vorm van een liefdesrelaties zo te zijn. Maar dit kunnen ook diepere vriendschapsbanden of familiebanden zijn en dus ook met tweelingzielen van hetzelfde geslacht.
Wat is familiekarma? De specifieke lessen of thema's die jij deelt met je ouders en voorouders, zijn je familiekarma. Deze lessen zijn diep in de energie van een familie verankerd.
Iemand die slecht leeft(bijv. een crimineel) bouwt slechte karma op. Als grapje wordt wel eens gezegd als iemand bijvoorbeeld zijn knie stoot: "ah, bad(slechte) karma!".
Hindoes geloven in reïncarnatie, hergeboorte. Daardoor wordt tijd niet gezien als een rechte lijn van geboorte tot dood, maar als verschillende cirkels na elkaar.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
De meeste Hindoes zijn ervan afkerig, omdat het om een heilig dier gaat. Historisch hebben Indische landbouwers sterk beroep gedaan op runderen om hun werkkracht, hun melk en hun mest, en leidde dat respect tot een verbod op slachten en eten.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf.
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31% van de wereldbevolking), de islam (25%), het hindoeïsme (15%) en het boeddhisme (5%).